2019 weer een druk reddingsjaar voor Enkhuizer redders

KNRM Enkhuizen wederom in top zes drukste reddingstations van Nederland

In 2019 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.458 keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar passend in het gemiddelde van de laatste jaren. Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van de binnenvaart en koopvaardij. KNRM reddingstation Enkhuizen kwam in 2019 104 keer in actie en behoord daar mee wederom tot de top zes van drukste reddingstations in Nederland.

Landelijk

Bij de binnenvaart ligt de nadruk op hulpverleningen bij brand aan boord, stranding en zinken. Bij de koopvaardij gaat het vaak om medische evacuaties vanwege zieke zeelieden aan boord. Dat gebeurt in samenwerking met de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst (RMD). De Radio Medische Dienst van de KNRM gaf dit jaar 715 keer medische hulp op afstand aan zeelieden. Bij 66 van deze medische incidenten was een evacuatie van het slachtoffer of de patiënt met een reddingboot noodzakelijk. In 40 gevallen werd door de Kustwacht een helikopter ingezet. 

Op zee en aan de wal.

Alle reddingsacties en hulpverleningen worden gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder. De Kustwacht telde vorig jaar 1.615 incidenten op het water. Voor deze incidenten werden 2147 KNRM-eenheden ingezet. Daarnaast heeft de Kustwacht ook andere varende en vliegende diensten ter beschikking. Voor hulpverleningen en reddingen op het strand werd de KNRM vorig jaar meer ingezet dan andere jaren. Dit zijn voornamelijk zoekacties naar vermiste personen (95 keer) en assistenties bij gewondenvervoer voor ambulancepersoneel (104 keer). De KNRM zet hiervoor grote hulpverleningsvoertuigen in. Deze inzet wordt gecoördineerd door de meldkamers van de Veiligheidsregio’s. 

Reddingstation Enkhuizen.

De vrijwilligers van KNRM reddingstation Enkhuizen voeren het afgelopen jaar 104 keer uit om in problemen geraakte watersporters en beroepsvaarders te helpen op het IJsselmeer en het Markermeer. Ook het afgelopen jaar betroffen motorproblemen de nummer een oorzaak voor een alarmering van onze reddingboten. Gevold door aan de grond geraakte jachten en op nummer drie medische inzetten, zowel op het open water als ook assistentie’s aan de ambulancedienst in het havengebied.

Meest in het oog springende acties waren de zoekacties naar een vermiste zwemster op het Markermeer en een verdronken automobiliste in het IJsselmeer. Een zinkend charterschip met gehandicapten en de medische evacuatie van een persoon met brandwonden.

Naast alle acties verleenden onze vrijwilligers ook assistentie bij evenementen, zoals de intocht van Sint Nicolaas en gingen de nodige uren zitten in oefeningen, opleidingen en het onderhoud van de reddingboten en het boothuis.

De cijfers

KNRM reddingstation Enkhuizen werd in 2019 ingezet ten gevolgen van :         

 • Motorstoring of brandstof probleem                35
 • Aan de grond of stranding                              23
 • Ongeval aan boord of assistentie ambulance 14
 • Zoekactie n.a.v. noodsein of vermissing         11
 • Roer of schroef probleem                                7
 • Zinkend schip                                                   6
 • Tuigage probleem                                            4
 • Surfer vermist of in nood                                 2
 • Brand of explosie aan boord                           1
 • Loosalarm                                                       1
 • Totaal aantal acties                                        104

Tijdens al deze inzetten werden 359 opvarenden en 8 dieren veilig aan wal gebracht. Helaas waren er dit jaar 5 dodelijke slachtoffers te betreuren. 11 inzetten waren ten behoeve van de beroepsvaart.

In totaal is er door onze 31 vrijwilligers 3831 uren gestoken in het vrijwilligerswerk, 1181 uur waren ten behoeve van de 104 inzetten. De overige uren werden gestoken in onderhoud, opleidingen en evenementen. Al met al weer een druk jaar voor KNRM reddingstation Enkhuizen

Nieuwe vrijwilligers

Mede door het hoge aantal inzetten en de vele uren die hier voor nodig zijn, en het door het stoppen van vrijwilligers in verband met de leeftijdsgrens is er behoefte aan nieuwe vrijwilligers (man en vrouw) als bemanning voor op de reddingboten. Lijkt dit jouw een leuke uitdaging kijk dan even voor onze eisen en voorwaarden op deze pagina. Of neem contact op met onze secretaris via secretaris@enkhuizen.knrm.nl

Steun 

De meest stabiele factoren binnen de KNRM zijn de vrijwilligers die het reddingwerk mogelijk maken en de donateurs die ervoor zorgen dat de KNRM als goed doel een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisaties kan blijven. Al deze mensen vormen de kern van de KNRM zodat deze zonder exploitatiesubsidies van de overheid en afhankelijk van donaties het reddingwerk kan uitvoeren met gemotiveerde vrijwilligers. Deze 1.300 professionals staan 24/7 paraat en halen hun voldoening uit de dankbaarheid en de blijdschap van mensen die ze uit een noodsituatie halen

En samenvatting van het afgelopen reddingjaar vind je in dit videoverslag.