Meer mensen aan de slag met afstand tot werk

Meer mensen aan de slag met afstand tot werk

Meer mensen aan de slag met afstand tot werk

De provincie Noord-Holland maakt bij de inkoop van diensten en werken afspraken met contractpartners om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans te geven op een baan: social return. De provincie gaat dit bij nog meer contracten toepassen, nu uit een evaluatie blijkt dat de ervaringen hiermee goed zijn.

Social return houdt in dat contractpartners mensen bijvoorbeeld werk aanbieden als de provincie facilitaire diensten inkoopt of een contract afsluit voor de aanleg van een nieuwe weg. Vanaf 2015 gingen hierdoor zo’n 130 mensen aan het werk en kregen ongeveer 50 mensen een stage, opleiding of begeleiding. 

Sociale winst

Gedeputeerde Zita Pels: “Wij vragen onze contractpartners om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven als zij een opdracht voor de provincie uitvoeren. Zo leveren investeringen in onze provincie ook sociale winst op. We gaan dit nog meer doen, nu uit een evaluatie blijkt dat de ervaringen hiermee goed zijn.”

Meedenken met contractpartners voor mooie resultaten

De ervaringen van contractpartners van de provincie zijn positief. De wijze waarop de provincie meedenkt, speelt daarbij een grote rol. Het zijn de contractpartners van de provincie die de resultaten boeken door mensen te helpen met werk of begeleiding. Zij kiezen zelf de doelgroep die het best past bij het bedrijf. Ook kiezen zij uit de opdracht van de provincie de werkzaamheden waarbij zij social return toepassen.


Visueel beperkte krijgt stageplek

Social return gebiedscontract Midden-Noord

Raamovereenkomst Beleidsadviesdiensten met 5 opdrachtnemers waaronder Sweco

Sinds april 2017 loopt Ali een social return stage binnen Sweco. Ali is visueel beperkt en heeft slechts 15% zicht. Ondanks deze beperking heeft Eline van Sintemaartensdijk hem een kans gegeven om stage te lopen in haar team bij Assetmanagement Wegen. Ali heeft een genetische netvliesafwijking, waardoor zijn zicht steeds verder achteruit gaat. Door zijn visuele beperking krijgt hij tijdens zijn zoektocht naar een stage continu nul op het rekest. Zijn stagebegeleider heeft vaker studenten begeleid bij Sweco en deed een oproep voor een plekje.

Eline: “Ik had nul ervaring met een social return-plaatsing. Vond het best wel een beetje spannend, je weet niet wat er op je af gaat komen. Met de hulp van social return en Facilitair hoefde ik helemaal niet zoveel te regelen. Ali is redelijk zelfvoorzienend. Hij heeft alleen een donkere kamer nodig, zodat zijn zicht minder wazig is. Ali is goed in zijn werk en stelt kritische vragen. Hij heeft zijn eigen software, waarmee hij de computer kan bedienen en ook het vervoer heeft hij zelf geregeld. Het was leuk om te zien wat het met het team deed. Het team omarmde Ali en dacht met hem mee. Ze begeleidden hem naar de vergaderingen en de lunch en zorgden voor een zitplek. 

Ali is heel blij met de kans die hij heeft gekregen bij Sweco. “Mijn collega’s zijn heel erg begripvol en lief”. Hij moedigt aan om mensen met een beperking vooral een kans te geven. “Laat ze langskomen en geef ze een kans. Oordeel niet te snel en ervaar hun capaciteit. En als ze niet een hoog genoeg denkniveau halen, dan is het een ander verhaal. Beoordeel mensen op hun kwaliteiten en niet op hun beperking.” Inmiddels heeft Ali zijn stage bij Eline succesvol afgerond en heeft een nieuwe kans gekregen bij Watermanagement en Constructie onder leiding van Jan-Hein Poodt. Tijdens zijn derdejaars stage wil hij veel leren. Momenteel probeert hij zich 3D modelering en rekenprogramma’s eigen te maken. “Wellicht dat ik in januari voor Watermanagement ook een eigen project mag draaien.”

Eline: “Het is mooi dat wij met social return een plekje hebben voor mensen met een beperking. Daar zouden we nog veel meer voor open moeten staan. Naast dat we als commercieel bedrijf geld willen verdienen, hebben we ook een sociale verantwoordelijkheid voor mensen die het minder makkelijk hebben. Het plaatsen van Ali was een verrijking voor mezelf en voor het team. Het vraagt wel net even wat meer energie van de leidinggevende, maar je krijgt er net zoveel, zo niet méér, voor terug. We zouden veel meer moeten denken in kansen en uitdagingen.

Bekijk hier voor meer inspirerende voorbeeld van social return

%d bloggers liken dit: