Lezing bij Volkssterrenwacht Orion: Terug naar de maan | Reis door het heelal tijdens de kijkavond bij Orion

Lezing bij Volkssterrenwacht Orion: Terug naar de maan | Reis door het heelal tijdens de kijkavond bij Orion
  • 11 dec. – Lezing bij Volkssterrenwacht Orion: Terug naar de maan
  • 14 dec. – Reis door het heelal tijdens de kijkavond bij Orion

In Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel wordt op woensdag 11 december  2019 de lezing gegeven; Terug maar de Maan. Deze lezing wordt gepresenteerd door Rob van den Berg.

Korte samenvatting:
In 1972 liepen er voor het laatst mensen op de maan. Maar de maan staat opnieuw in de belangstelling. De Verenigde Staten kondigden onlangs aan dat er in 2024 weer Amerikanen op de maan zullen landen, waaronder de eerste vrouw. Om dit mogelijk te maken heeft NASA een nieuwe raket ontwikkeld, de SLS.

Om mensen naar de maan te brengen zal er ook een nieuwe capsule gebruikt worden, de Amerikaans-Europese Orion. Dit alles vindt plaats in een tijdperk waarin niet alleen landen als China, India en Israel hun vizier op de maan hebben gericht, maar ook bedrijven zoals SpaceX en Blue Origin. Voor de laatste stand van zaken in deze nieuwe ruimterace wordt u op de hoogte gebracht met een presentatie door Rob van den Berg, directeur van Space Expo in Noordwijk.

Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de sterrenwacht is open vanaf 19.30 uur). Verzoek om van te voren aan te melden !!!! Dit kan via email: info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445.
Toegangsprijs voor leden € 3,- p.p. en niet leden € 6,–.p.p

Reis door het heelal tijdens de kijkavond bij Orion

Lezing bij Volkssterrenwacht Orion: Terug naar de maan | Reis door het heelal tijdens de kijkavond bij Orion

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel is  op zat. 14 dec. 2019  open voor publiek van 19.00 tot 22.00 uur.

Bezoekers kunnen in de koepelruimte door de grote telescopen bij helder weer  naar het heelal gluren;  de maan met zijn kraters te zien. Door de grote telescopen kan met eigen camera of mobiele telefoon een foto van de maan gemaakt worden. Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld waar publiek ’s avonds bij helder weer doorheen kan kijken om te turen naar de maan, sterrenhopen en sterrennevels, waaronder de Orionnevel en de Pleiaden. Er wordt bovendien uitleg gegeven over sterrenbeelden.

In het planetarium worden met een speciale planetariumbeamer een aantal mooie presentaties gegeven over het heelal en de ruimtevaart. Ook wordt een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Verder kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel.
In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie.

Er worden  diverse natuurkundige proefjes gedaan; er is uitleg  over de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme. Tot slot kan er gekeken worden door microscopen en een interactief reisje worden gemaakt door het heelal via het grote touchscreen.

Dus ook bij minder goed weer is het de moeite waard om op bezoek te komen! Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven. De toegang voor de sterrenwacht is gratis en er hoeft niet van tevoren te worden aangemeld.

Meer info op: www.volkssterrenwachtorion.nl

Volkssterrenwacht Orion is te vinden in het recreatie/natuurgebied het Streekbos Paviljoen (eerste verdieping) aan Veilingweg 21b in Bovenkarspel.

Beeldmateriaal Volkssterrenwacht Orion

%d bloggers liken dit: