#FAA | VIDEO – Aankomst F-35 in Nederland – Historisch moment! #F35

De touchdown van de F35 (foto @CAPAND)
De touchdown van de F35 (foto @CAPAND)

Vandaag, donderdag 31 oktober 2019, arriveert de eerste F-35 van de Koninklijke Luchtmacht op Nederlandse bodem. Deze keer niet voor een belevingsvlucht of een testvlucht, maar voorgoed. Hiermee wordt de transitie van F-16 naar F-35 officieel ingezet. Een historisch moment in de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht.

#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35

Belangrijke rol

In West-Friesland (en daarmee in Andijk) krijgen we met enige regelmaat te maken met overvliegende gevechtsvliegtuigen van de vliegbasis Leeuwarden maar ook van de bases in Noord-Brabant, België en Duitsland. Voor de meesten is het een mooie bezienswaardigheid, maar voor anderen is het vaak het gebulder wat een rol speelt. Hoe dan ook de gevechtsvliegtuigen hebben wel een belangrijke rol in Nederland, á priori een verdedigende rol en secundair aan vliegtuig die meedoet aan bepaalde missies in de wereld. Daarmee moet natuurlijk geoefend worden en dit deel van West-Friesland ligt net in de aanvliegroutes en aan de rand van het oefengebied boven het IJsselmeer.

#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35
Begeleidt door 2 F16 nadert de F35 de landingstrips van Vliegbasis Leeuwarden

De komst van de F-16, veertig jaar geleden, werd groots gevierd door zowel de Koninklijke Luchtmacht als de Nederlandse bevolking. In de nationale kranten schitterden krantenkoppen als ´Wapenaankoop van de eeuw´ en ´De grootste investering in de Nederlandse Defensie ooit verricht´.

De Koninklijke Luchtmacht zal de definitieve komst van de F-35 dan ook op gepaste wijze vieren met het besloten event First Aircraft Arrival.

#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35
First Aircraft Arrival op Vliegbasis Leeuwarden

First Aircraft Arrival

De eerste F-35 zal op donderdag 31 oktober tijdens de First Aircraft Arrival landen op vliegbasis Leeuwarden. Voorafgaande aan de landing van het nieuwe gevechtsvliegtuig, richten een aantal sprekers zich tot de genodigden van deze dag.

#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35
Geëscorteerd door o.a. een Spitfire (boven midden) komt de F35
#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35
Onder de genodigden o.a. Jack de Vries – oud-staatssecretaris Defensie (links vooraan)

Om de komst van het nieuwe generatie gevechtsvliegtuig te eren, zal halverwege de middag door de F-35, F-16, Hawker Hunter en de Spitfire een korte airshow gegeven worden. Aansluitend aan deze luchtdemonstratie maakt de F-35 zijn definitieve touchdown met een daarbij behorende ceremonie.

De F-35

De veiligheidsomgeving in Nederland, Europa en de wereld verslechtert. Het dreigingsbeeld waarin wij onze operaties moeten kunnen uitvoeren wordt steeds ingewikkelder en uitdagender. De oorlog ver van huis is niet meer los te zien van de veiligheid dicht bij huis. Als Defensie moeten we dus mee veranderen. Om in de toekomst relevant en van doorslaggevende betekenis te blijven, zodat ook onze Airpower niet alleen nu, maar ook in de toekomst het verschil maakt. Dit doen we door de F-16 na ruim 40 jaar te vervangen voor de F-35.

#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35

Defensie zet zich in voor wereldwijde vrede, veiligheid en vrijheid. Door intensieve samenwerking en continue innovatie bereidt Defensie zich voor op de toekomst en haalt ze het beste uit de combinatie van mens en techniek. De komst van de F-35 brengt ongekende operationele mogelijkheden voor Defensie met zich mee.

Met de F-35 staan wij garant voor de bescherming van het Nederlandse luchtruim en creëert Defensie vrijheid van handelen voor operaties vanuit de lucht, ter land en ter zee. Die vrijheid creëren wij door in gezamenlijkheid op te treden met onze collega’s en (internationale) partners.’

De F-35 Lightning II-jachtvliegtuig

F-35 in actie tijdens de Luchtmachtdagen 2016 op Vliegbasis Leeuwarden.

Technische informatie F-35

 • fabrikant: Lockheed Martin
 • aantal: 37 (gepland)
 • lengte: 15.67 meter
 • spanwijdte: 10.67 meter
 • aantal ophangpunten: 11 (4 intern, 7 extern)
 • leeg gewicht: 13.198 kilo
 • maximaal take off gewicht: 30.886 kilo
 • motorvermogen: 40.000 Lbs
 • snelheid:
 • bereik: 2.200 kilometer (zonder bijtanken)

Nederland heeft inmiddels 2 F-35A-toestellen gekocht. Dit is de CTOL-versie (conventional take off and landing). Deze start en landt op normale banen. Niet door Nederland aangeschaft, zijn de versie die verticaal kan starten en landen (F-35B/STOVL) en die voor vliegdekschepen (F-35C/CV).

 • STOVL: short take off and landing
 • CV: carrier version

De Nederlandse vliegtuigen staan in de VS en worden gebruikt voor het testen van de mogelijkheden en het trainen van de vliegers. Technici leren sleutelen aan het nieuwe toestel.

F-35 kort na de landing op Vliegbasis Leeuwarden voor het kennismakingsbezoek in 2016.
#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35
#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35
Nederlands F-35-testtoestel stijgt op vanaf startbaan.

#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35
#FAA | VIDEO - Aankomst F-35 in Nederland - Historisch moment! #F35
F-35 letterlijk in de spotlight

Foto’s © Ministerie van Defensie
Met dank aan AVC Nederland

%d bloggers liken dit: