Nacht van de Nacht bij Volkssterrenwacht Orion

Nacht van de Nacht bij Volkssterrenwacht Orion

Op zaterdag 26 oktober is Volkssterrenwacht Orion open voor publiek. Dan vindt in heel Nederland de 15 de Nacht van de Nacht plaats.

Tijdens deze Nacht van de Nacht, die op honderden plaatsen in Nederland  worden georganiseerd, wordt de schoonheid van echte duisternis benadrukt. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste zaterdag in oktober als de klok een uur terug gaat ( zie http://www.nachtvandenacht.nl).

Ook Volkssterrenwacht Orion (op de 1e verdieping in het Streekbos Paviljoen) aan de Veilingweg 21B te Bovenkarspel doet natuurlijk hier ook aan mee. Sterren kijken willen we tenslotte allemaal en we hebben geluk, want Volkssterrenwacht Orion ligt in een mooi donker gebied.

Zaterdagavond 26 oktober staat de sterrenhemel in het middelpunt van de belangstelling. In de sterrenwacht wordt U meegenomen op een boeiende reis door het heelal en zal u de sterrenhemel worden laten zien door andere ogen.

In de planetariumruimte worden er een aantal keren de film Losing the dark vertoond. En door middel van een fraaie presentatie tonen we u unieke beelden van ons zonnestelsel met zijn planeten, prachtige nevels en sterrenstelsels.

Vanuit het observatorium gaan we met de grote telescopen de sterrenhemel bespieden; we kunnen o.a. kijken naar  de planeet  Saturnus met zijn ringen en de planeet Jupiter met zijn wolkenbanden. Ook zullen er diverse nevels en sterrenhopen te zien zijn.

In de expositieruimte is er van alles te zien over  sterrenkunde,  actuele gebeurtenissen in de ruimtevaart en geologie ( o.a. een mooie collectie  echte meteorieten en onderdelen van dino’s).

Ook worden er  diverse natuurkundige proefjes gedaan; er wordt uitleg gegeven over de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme.

Tot slot kan er gekeken worden door microscopen en een interactief reisje worden gemaakt door het heelal via het grote touchscreen.

  • Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven.
  • Volkssterrenwacht Orion is geopend van 19.00 tot 22:00 uur.
  • De toegang is gratis en er hoeft van te voren niet te worden aangemeld.
  • Meer info op: www.volkssterrenwachtorion.nl of via 0648850445
%d bloggers liken dit: