‘Nacht’wandelen met IVN | Paddenstoelenwandeling in het Streekbos

‘Nacht’wandelen met IVN

‘Nacht’wandelen met IVN

Als de zon is onder gegaan, dan ondergaat de natuur een ware metamorfose. ’s Nachts slapen de dagdieren, en heersen de nachtdieren. Onder een plafond van fonkelende sterren verschijnen dieren die in het donker op hun best zijn. Fladderende nachtvlinders, scharrelende egels en langs scherende vleermuizen. Het is een wereld die voor ons mensen, dagdieren als we zijn, normaal gesproken verborgen blijft, maar op zaterdag 26 oktober komt daar verandering in.

Het is die dag de ‘Nacht van de Nacht’, een landelijk evenement dat in het teken staat van nacht, donkerte en lichtvervuiling. In heel Nederland worden die avond tal van activiteiten georganiseerd, onder andere bij IVN West-Friesland. Twee speciale rondleidingen van plusminus anderhalf uur met o.a. aandacht voor vleermuizen en uilen. Onze zintuinen staan scherp met ruiken, voelen en proeven en verhalen in het donker.

De ene nachtwandeling vindt plaats in het Streekbos, om 19:00 uur (start bij het Streekbos Paviljoen, Veilingweg 21a 1611 BN Bovenkarspel), en de andere wandeling is om 18:00 uur in het Egboetswater (via N240 afslag Hauwert, Liederik 15, 1678 JC). Trek laarzen en warme kleding aan en neem, voor de zekerheid, een zaklamp mee. Iedereen is welkom om mee te lopen, deelname is gratis of een vrijwillige bijdrage geven.

Fotobijlage: Zonsondergang Streekbos Toos Brink

Paddenstoelenwandeling in het Streekbos

Schubbige bundelzwam

Herfsttijd is paddenstoelentijd, seizoen van zwammen en boleten. Sommige zijn piepklein, andere fors groter, de een zwart en rond als verse geitenkeuteltjes, de ander knalrood of felgeel als koraal op het droge. Wat zijn paddenstoelen precies en wat is hun rol in de natuur? En waar groeien ze allemaal?

Op zondag 27 oktober organiseert IVN West-Friesland een speciale paddenstoelen-wandeling rondom dit soort vragen, dwars door het Streekbos, met oog voor wat er allemaal aan paddenstoelen groeit.

Wist u bijvoorbeeld dat het Streekbos onderdak biedt aan kaaszwammen, hazenpootjes en kruidenvulkaantjes? En dat er judasoren, zwavelkoppen en heksenboter groeit? Wat voor paddenstoelen gaan er precies schuil achter deze wonderlijke namen? Soms zijn ze giftig. Vanaf 14:00 uur leiden IVN-gidsen geïnteresseerden rond door het Streekbos, beginnend bij het Paviljoen aan het water. Iedereen is van harte welkom om mee te lopen, aanbevolen wordt om laarzen of stevig schoeisel aan te trekken.

Fotobijlage:  Schubbige bundelzwam Toos Brink

%d bloggers liken dit: