Lezing bij Volkssterrenwacht Orion: Science-Fiction, de wisselwerking tussen verbeelding en werkelijkheid

Lezing bij Volkssterrenwacht Orion: Science-Fiction - de wisselwerking tussen verbeelding en werkelijkheid

Op woensdag 9 oktober 2019 is er bij volkssterrenwacht Orion de lezing: Science-Fiction: de wisselwerking tussen verbeelding en werkelijkheid. De lezing wordt gegeven door Jos Lankreijer

Samenvatting: Hoe vaak lees je niet over een nieuwe technologische ontwikkeling die tientallen jaren eerder al was voorzien? De 19e eeuwse lezers van Jules Verne zullen in hun wildste dromen niet hebben gedacht dat we ooit werkelijk naar de maan zouden reizen. En toch is dat ruim honderd jaar later gebeurd.

Het boek bevat allerlei details die vrij goed overeenkomen met kenmerken van de echte maanreizen. Was Jules Verne dan een helderziende? Of was hij een inspirator en heeft hij latere lezers enthousiast gemaakt om een reis naar de maan werkelijkheid te laten worden? Het is in ieder geval bekend dat de grote raketpioniers van de 20e eeuw liefhebbers waren van zijn boeken.

Jules Verne blijkt overigens niet de eerste te zijn geweest die een reis naar de maan heeft beschreven. Het eerste verhaal van zo’n reis dateert al uit het jaar 160 van onze jaartelling. Toen dacht men nog dat de aarde het middelpunt vormde van het heelal en het zou nog bijna anderhalf millennium duren totdat de telescoop werd uitgevonden.

In de begintijd van de science-fiction moesten schrijvers proberen om ons met alleen woorden mee te nemen op hun fantasiereis. Later werden die verhalen verrijkt met hooguit enkele illustraties. Maar nu leven we in een beeldcultuur: ”een plaatje zegt meer dan duizend woorden”. Tegenwoordig zijn het vooral stripverhalen en films die de toekomst verbeelden. De huidige schrijvers en filmregisseurs maken verhalen over reizen met bijna de lichtsnelheid naar verre sterrenstelsels, of zelfs naar zwarte gaten. Zijn de mensen al geboren die, geïnspireerd  door deze verhalen, op zoek gaan naar een manier om ze werkelijkheid te laten worden? Zullen onze (achter)kleinkinderen gebeurtenissen gaan meemaken zoals in films als ”The Martian” of ”Interstellar”?

  • Locatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
  • Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
  • Van te voren aanmelden via:  pr@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
  • Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,– p. p.( dit is incl. een kopje/thee  in de pauze).

Beeldmateriaal aangeleverd Volkssterrenwacht