Glasblazen en Stoom uit je oren! Naar het Stoommachinemuseum in de Herfstvakantie!

Glasblazen en Stoom uit je oren! Naar het Stoommachinemuseum in de Herfstvakantie!

Medemblik – Altijd al een keer willen zien hoe een glasblazer te werk gaat? Dat kan op zondag 20 oktober bij het Stoommachinemuseum. Glasblazerij Martorell komt deze dag het oude ambacht glasblazen bij het museum demonstreren.

Mart Martorell is een ‘meester’ glasblazer die alle facetten van het glasblazersvak kent en hier boeiend over weet te vertellen. Hij houdt doorlopende demonstraties en geeft  workshops, waarbij een aantal  bezoekers uitgenodigd wordt om zelf iets te maken.

Onder begeleiding van de glasblazer ga je zelf aan de slag en blaas je de leukste creaties, zoals bijvoorbeeld een vaas of een olifant. En krijg je de techniek misschien niet gelijk onder de knie, dan noemen we het resultaat gewoon een ‘kunstwerk’! Het zelfgemaakte glaswerk mag je mee naar huis nemen.

Proefjes en experimenten: Willy Wortels opgelet! Tijdens de herfstvakantie is de ‘museumprofessor’ weer een aantal dagen aanwezig in het museumstoomlap. Hij vertelt je allerlei weetjes over wat stoom nu precies is en wat je er mee kunt doen. Aan de hand van proefjes en experimenten ontdek je hoe je luchtdruk kunt aantonen met een glas en een kartonnetje. Leer je wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt en wat het verband is tussen volume en druk met gebruik van een fietspomp. En wat is condenseren van stoom? Met behulp van een soeplepel gevuld met koud water, laten we je het zien. Nieuwsgierig geworden? Kom dan op zondag 13, zaterdag 19, zondag 20, woensdag 23 of zaterdag 26 oktober naar het museum. Onze ’museumprofessor’ demonstreert op deze dagen vanaf 12 tot 16 uur allerlei proefjes en experimenten, waarbij je kunt assisteren. (Op 19 en 23 oktober t/m 14 uur)

Natuurlijk staan ook de miniatuurstoommachines klaar om zelf stoom te maken en wordt tijdens de herfstvakantie twee weken lang de grote ketel opgestookt om de stoommachines te laten draaien. Of ontdek het museum met de museumspeurtocht en verdien het diploma ‘hulpstoker’ door de stoker te helpen het vuur in de ketel brandend te houden.

%d bloggers liken dit: