JUMBO en ALDI roepen vleeswaren terug wegens listeria-bacterie

JUMBO EN ALDI ROEPEN VLEESWAREN, GESNEDEN EN VERPAKT TERUG WEGENS LISTERIA-BACTERIE

Onder andere JUMBO en ALDI roepen gesneden vleeswaren terug die in de fabriek van Offerman in Aalsmeer gesneden en verpakt werden. Dit wegens mogelijke aanwezigheid van listeria.

UPDATE

UPDATE | Vleesfabrikant Offerman heeft ook het restant van gesneden vleeswaar teruggeroepen dat in de met listeria besmette fabriek in Aalsmeer was gesneden en verpakt.

In de terugroepactie zitten vleeswaren als voorverpakte kipfilet, achterham en bacon. Jumbo roept 135 verschillende vleeswaren terug. Hier is de hele lijst te vinden. Bij Sligro gaat het om 168 verpakte artikelen en Aldi roept vier producten terug.

Alle betrokken klanten van Offerman, waaronder Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie, worden hiervan vanavond op de hoogte gesteld volgens de geijkte procedures. Zij zullen consumenten en afnemers zelf zo snel mogelijk duidelijk informeren welk gedeelte van het assortiment het betreft.

In afwachting wordt het snijden en verpakken van de betrokken vleeswaren in de fabriek in Aalsmeer tijdelijk stopgezet en wordt de activiteit maximaal overgenomen door andere fabrieken in de groep.

JUMBO en ALDI roepen vleeswaren terug wegens listeria-bacterie
De terugroepactie op de website van Jumbo

Offerman neemt, in overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en haar klanten, alle mogelijke bijkomende maatregelen om de voedselveiligheid te garanderen en zal haar inspanningen op dit vlak nog verder opvoeren. Voedselveiligheid is immers de hoogste prioriteit voor Offerman.

Drie doden en een miskraam

De afgelopen twee jaar zijn drie mensen om het leven gekomen en heeft een vrouw een miskraam gekregen door listeriabesmetting in vleeswaren. Dat heeft het RIVM bekend gemaakt, zo meldt de NOS.

Van 20 patiënten met Listeria is het zo goed als zeker dat zij in de afgelopen 2 jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren. Hiervan zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad. De producent heeft inmiddels een veiligheidswaarschuwing uitgestuurd. De producten zijn uit de schappen gehaald en mensen zijn opgeroepen om deze producten niet te eten.

Opsporen bron

De bron van deze patiënten is opgespoord door samenwerking tussen RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit .

Van patiënten met een Listeria-infectie worden de bacteriën onderzocht en de DNA deoxyribonucleic acid  gegevens in kaart gebracht. Het RIVM zag een bepaald type Listeria voorkomen bij meerdere patiënten. Daarna heeft het RIVM contact opgenomen met de NVWA om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij een monster overeen, waarna vervolgonderzoek is ingezet door de NVWA.

Op dit moment is het zo goed als zeker dat de bron hiermee gevonden is. Het is pas recent mogelijk om deze techniek te gebruiken. Zonder deze techniek was het niet mogelijk geweest om deze bron met de patiënten in verband te brengen, aldus het RIVM.

%d bloggers liken dit: