Volkssterrenwacht: Lezing Beelden uit de ruimte

Volkssterrenwacht: Lezing Beelden uit de ruimte

Op woensdag 25 september 2019 is er bij Volkssterrenwacht Orion de lezing: Beelden uit de ruimte. De lezing wordt gegeven door de heer Hans Walrecht.

Foto’s van hoog boven de Aarde en later in de nabijheid van andere hemellichamen, zoals de Maan en de planeten, hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Dankzij astronauten en onbemande ruimtevaartuigen hebben we werelden kunnen zien die we niet voor mogelijk hielden. De foto’s zijn niet alleen mooi maar ook nuttig.

 Door foto’s, die vanaf grote hoogte genomen worden weten we hoe het met de gezondheid van de gewassen op het veld gesteld is, maar bijvoorbeeld ook de weersverwachting wordt daardoor betrouwbaarder.  

Nu is het wel interessant om bijvoorbeeld foto’s van de planeet Mars te maken, op misschien wel 200 miljoen km van de aarde, maar hoe krijg je die beelden hier?

De presentatie leert hoe die foto’s gemaakt en verzonden worden, maar het is vooral een duik in de geschiedenis, waarin men de beste resultaten moest behalen met de technologie die op dat moment voor handen was. Dit leidde tot vernuftige oplossingen.

De presentatie begint met de fotografie in het Apollo tijdperk. Op zich ging dat net zo als wij toen zelf filmpjes volschoten, maar de Apollo camera’s waren beduidend anders.

Vervolgens de vidicon camera’s die heel lang zijn gebruikt bij een aantal spraakmakende projecten zoals de Tiros weersatellieten, de maanverkenners, de Mariners en de Voyagers -en ook door de Russen. De vidicon werd opgevolgd door de CCD, natuurlijk ook weer afwijkend van onze eigen digitale camera…

Scannen biedt weer andere mogelijkheden en soms kon men ook niets anders gebruiken door de omstandigheden waarin de beelden gevormd moesten worden. Voorbeelden hiervan zijn de Landsats, Pioneers, Meteosats en Viking Landers.

Tot slot de combinatie van fotografie en scannen, zoals dat bij de Russische Luna 3 en de Amerikaanse Lunar Orbiters het geval was. Op dat moment bij de stand van de techniek de juiste keuze.

  • Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
  • Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
  • Van te voren aanmelden via:  pr@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
  • Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje/thee  in de pauze).

Foto: Volkssterrenwacht Orion

%d bloggers liken dit: