IVN-activiteiten Streekbos, Enkhuizen, Oostwoud

  • Speuren naar vleermuizen
  • Kabouterspelletjes in het Streekbos
  • Op natuurcursus bij IVN – De wereld waarin wij wonen in West-Friesland
  • Speciale plantsoenenwandeling in Enkhuizen
IVN-activiteiten Streekbos, Enkhuizen, Oostwoud

Speuren naar vleermuizen

Denk je aan vleermuizen, dan denk je al snel aan sinistere bloedzuigers, aan vampiers, graaf Dracula, Batman. Maar hoe zit het écht? Wat voor dieren gaan er schuil achter deze spookverhalen? Wat blijft er van hun duistere imago over als je ze goed leert kennen?

Helemaal niets, zo weten ze bij IVN-Westfriesland maar al te goed. Op vrijdagavond 6 september, vanaf 18:00 uur, organiseren twee gidsen van het IVN een speciale vleermuizenavond in het Egboetswater (Liederik 15, 1678 JC te Oostwoud), met detectoren om de kleine nachtvliegers goed te kunnen horen én uitleg over deze fascinerende dieren. Wist je bijvoorbeeld dat er 32 vleermuiskasten hangen die worden ‘bewoond’ door de Ruige dwergvleermuis? En dat ze honderden tot zelfs duizenden muggen per nacht eten? Hartstikke nuttige beestjes dus!  Alle reden om ze te koesteren in plaats van vrezen, en alle reden om meer over ze te weten te komen. Iedereen is van harte welkom bij de IVN-vleermuizenavond!

Fotobijlage:  Vleermuiskast Toos Brink

IVN-activiteiten Streekbos, Enkhuizen, Oostwoud

Kabouterspelletjes in het Streekbos

Zondagmiddag 8 september, de zomervakantie is alweer even voorbij, de scholen zijn weer volop bezig. Voor wie iets leuks wil doen met de (klein)kinderen, maar de Eftling te gortig vindt zo kort na de vakantie, heeft IVN-West-Friesland een leuk, bescheiden en goedkoop alternatief.

Voor 2 euro per kind loopt er door het Streekbos namelijk een leuke route van circa 1,3 kilometer: het Kabouterpad! Zet de rode kaboutermuts op (na afloop mag je ‘m houden!) en trek eropuit voor verschillende spelletjes en opdrachtjes. Volg de kabouterpaaltjes langs kriebelbeestjes, klimstammen en madeliefjes. Wie ziet de meeste figuren in de wolken? En wie maakt de snelste kikkersprongen?

Het Kabouterpad is alle dagen te lopen (folder, muts en wascokrijtjes zijn verkrijgbaar bij  IVN in het Streekbos Paviljoen), maar op 8 september vanaf 14:00 uur zijn er drie gidsen aanwezig om de spelletjes en opdrachtjes nog wat leuker te maken, met verhaaltjes en extraatjes. Ook meelopen? Iedereen is van harte welkom!

Fotobijlage: Kabouters Heleen en Beppie Toos Brink   

IVN-activiteiten Streekbos, Enkhuizen, Oostwoud

Op natuurcursus bij IVN De wereld waarin wij wonen in West-Friesland

Hoe heten de vogels die ’s morgens zo mooi zingen in de tuin? Hoe verhouden dieren in de sloot zich tot hun omgeving? Wat is het nut van insecten als wespen en muggen? Welke invloed hebben wij mensen op ons hedendaagse landschap? Hoe hou je alle verschillende soorten bomen uit elkaar? En wat zijn paddenstoelen eigenlijk precies?

Dit en nog veel meer kunt u allemaal te weten komen bij de zogeheten Natuurcursus van IVN-West-Friesland. Ontdek wat een bonte verscheidenheid aan verborgen dieren hier voorkomt en leer het verschil kennen tussen giftige en geneeskrachtige kruiden. Wist u dat er in onze streken gele soldaatjes en landkaartjes leven? En dat hier judasoren en heksenboter groeit? Welke natuur gaat er schuil achter deze mysterieuze namen? En wat leeft, groeit en bloeit er allemaal nog meer in onze contreien?

Doe mee aan de Natuurcursus van het IVN en word ingewijd in de vele geheimen en wetenswaardigheden van de plaatselijke natuur. De cursus bestaat uit theorie én praktijk, alles  bij elkaar tien cursusdata van 24 september t/m 5 november, en iedereen mag zich aanmelden via cursussen@ivn-westfriesland.nl. Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.ivn.nl/afdeling/west-friesland/cursussen of bellen met Astrid Bijster, 06 25408745.

Fotobijlage: Groenkijkers  Astrid Bijster

IVN-activiteiten Streekbos, Enkhuizen, Oostwoud

Speciale plantsoenenwandeling in Enkhuizen

Enkhuizen bulkt van de geschiedenis. Neem de Drommedaris, de twee grote monumentale kerken, of het stadhuis. En wat te denken van het Flessenscheepjesmuseum, of de vele eeuwenoude geveltjes her en der in de stad. Allemaal de moeite meer dan waard, maar wist u dat ook het plantsoen en de begraafplaats zo hun verhalen hebben?

Op zondag 8 september is er een speciale geschiedenisrondleiding door het park en het naastgelegen kerkhof, onder leiding van Carla Moonen, stadsgids en natuurgids bij IVN, waarbij van alles over dit bijzondere stukje Enkhuizen zal worden verteld. Wist u bijvoorbeeld dat hier ooit een haven heeft gelegen en een hospitaal? Dat op de begraafplaats enkele markante Enkhuizers liggen? Er staan verschillende bijzondere bomen in het park en er broeden al jaren een kolonie blauwe reigers. De plaatselijke kauwtjes verfraaien hun nestjes met losse plukjes haar van de lama’s van het hertenkamp. Genoeg te vertellen. De rondleiding begint om 14:00 uur op het Emmaplein en aanmelden kan via 0228 312770.

Fotobijlage: Wilheminaplantsoen Enkhuizen, Dave Boots

%d bloggers liken dit: