Nederland in de ban van de hitte – “Wordt het hitterecord vandaag opnieuw gebroken?”

Menig meteoroloog – amateur of beroeps – zit vandaag met een vergrootglas voor een thermometer en meldt elke beweging richting de 40°C aan de centrale meldkamer in De Bilt want het kan vandaag namelijk zo zijn dat in jouw woonplaats het gisteren verbroken 75-jarige hitterecord opnieuw wordt gebroken! En dat het minstens 40°C of hoger wordt!

Het KNMI kopt groot met het verbroken record

Menig aanhanger van de klimaatakkoorden ziet het bewijs dat we – Nederland voorop – wat aan de de CO2-uitstoot moeten doen. Tegenstanders vinden het allemaal flauwekul en op vooral op social media worden verhitte discussies gevoerd die op den duur – wegens gebrek aan argumenten of overtuiging – uitmonden op scheldpartijen en verdachtmakingen!

Augustus 1944

Augustus 1944 is in alle opzichten heet. De Duitsers arresteren op 4 augustus Anne Frank. Vanaf halverwege die maand omsingelen de geallieerden Parijs wat even later tot de bevrijding van die stad leidt. Op 11 augustus scheidt dr. K. Schilder zich af van de Gereformeerde Kerken.

HET RD

Het Reformatorisch Dagblad heeft een eigen manier om de hitterecords te duiden. Op Twitter zagen we dit voorbij komen, een fragment uit een krantenartikel. Volgens het RD was het in augustus 1944 “in alle opzichten heet“.

Warmer, heter…

Ondertussen zitten we wel (letterlijk) met de gebakken peren, want het wordt vooral in de middag (ook weer letterlijk) heet onder de voeten voor voor- of tegenstanders van klimaatveranderingen.

Ook voor de neutralisten trouwens, die van de voors en tegens (in figuurlijke zin) niks weten te bakken. Hoe dan ook, de feiten ligger er: het is aanzienlijk warmer dan pak ‘m beet, 37.5 jaar geleden.

Actueel

Om 11:00 uur zitten we in Andijk nog onder de 30 graden met 28,5° (en 25,7° in de schaduw). Landelijk gezien zitten we daarmee nog onder het gemiddelde, dus aan de relatief ‘koele’ kant. Maar vanmiddag zal het aanzienlijk warmer worden, of beter gezegd: heter.

Andijk

Om 15:00 uur werd er 35,8° C gemeten in Andijk.
In de zon: 43,8°C!

In Uden (NB) werd het gisteren lokaal erg warm,
[pardon, heet, 44,4°C]
De NOS meldde dat de meting in Deelen (41,7°C) vals is, wegens een defecte thermometer

15:00 uur: 40,4°C in Gilze-Rijen – hitterecord!

%d bloggers liken dit: