Gouden jubileum IJsselmeer zwemmarathon Stavoren-Medemblik

Gouden jubileum IJsselmeer zwemmarathon Stavoren-Medemblik

Jubileum

Dit jaar beleeft de IJsselmeer Zwemmarathon Stavoren-Medemblik op 17 augustus haar 50ste editie. Een gouden jubileumjaar dus! De IJsselmeermarathon begon 50 jaar geleden met 10 deelnemers en is inmiddels al jarenlang uitgegroeid tot het hoogtepunt van het open water zwemmen.

De wedstrijd is de oudste en langste open water wedstrijd in Nederland en is mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren. De wedstrijd staat bol van spanning, opwinding en gezonde krachtsinspanningen. De zwemmers zwemmen naast de door de organisatie gefaciliteerde begeleidingsboot en leggen de laatste meters af in de Oosterhaven in Medemblik onder luidkeelse aanmoedigingen en applaus van de toeschouwers.

Jack Brakeboer uit Medemblik zwom in het eerste jaar als 16-jarige ook de IJsselmeermarathon en heeft zich vanaf toen hard gemaakt om de marathon al die jaren te behouden. Dat dat goed gelukt is bewijst deze jubileumeditie wel.

Het IJsselmeer, gezien vanaf de Westfriese Omringdijk in Andijk

Bestuur

Vele bestuursleden zijn al vanaf het begin, of jarenlang betrokken bij de jaarlijkse organisatie van dit evenement. Een aantal van hen heeft aangegeven zich na deze vijftigste editie terug te trekken uit de organisatie maar zullen wel op de achtergrond aanwezig blijven. Dit betekent geenszins een einde aan deze mooie traditie. Integendeel! Enkele nieuwe bestuursleden hebben zich al aangemeld om de organisatie van deze historische zwemtocht te continueren. Er worden nog een aantal nieuwe bestuursleden gezocht. De bestuursleden van zwemvereniging DES (Den Haag) die van het begin af aan de marathon officieel als wedstrijd via de KNZB mogelijk maken en nauw betrokken zijn, gaan sowieso door.

Toekomst

Het bestuur wordt vanaf dit jaar ondersteund door TEAM Medemblik, verantwoordelijk voor de uitvoering van het Medemblikse topsportbeleid. Pieter Verhoogt, team manager van TEAM Medemblik: “Wij zien de zwemmarathon als één van de pareltjes van topsport binnen de gemeente waarbinnen een enorme groei mogelijk is. Daarvoor hebben we nu al genoeg ideeën. Het uiteindelijke doel daarvan is meer topsport, met meer en betere deelnemers voor de zwemmarathon.”

Datum

Noteer alvast in uw agenda: zaterdag 17 augustus. Dan zal een recordaantal deelnemers deze 50ste editie gaan beleven. Zie ook www.zwemvereniging-des.nl/open-water

Foto’s IJsselmeer © CAPAND

%d bloggers liken dit: