Beleef de maansverduistering bij Volkssterrenwacht Orion

Beleef de maansverduistering bij Volkssterrenwacht Orion

In de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 juli 2019 vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Volkssterrenwacht Orion is tijdens deze gedeeltelijke maansverduistering open op di. 16 juli van 22.00  uur tot wo. 17 juli 1.00 uur

In de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 juli 2019 vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Volkssterrenwacht Orion is tijdens deze gedeeltelijke maansverduistering open op di. 16 juli van 22.00  uur tot wo. 17 juli 1.00 uur. 

De Maan beweegt zich dan door de schaduw van de Aarde, zodat er op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt. Dit keer zal de Maan niet helemaal verduisterd worden maar voor 65%. De sterrenwacht is geopend om dit spektakel goed te kunnen bekijken.

Vanuit Nederland en Belgie is het grootste gedeelte van de eclips zichtbaar; helaas zit de maan in het begin van de verduistering nog onder de horizon en ook het einde is niet te zien vanuit de sterrenwacht.

De eclips begint om 20:43 uur en staat bij het maximum, om 23:31 uur. De eclips eindigt om 2:20 uur. De eclips is gedeeltelijk in de kernschaduw en tijdens het maximum van de eclips is het grootste deel van de Maan volledig verduisterd.

De Maan ziet er dan ook uit alsof er een flinke “hap” uit is genomen De rest van de Maan bevindt zich op dat moment in de bijschaduw en op die plaatsen van het maanoppervlak valt nog tenminste een beetje zonlicht.

Een prachtig verschijnsel om met het blote oog of verrekijker te volgen. Maar nog mooier is het om via de telescopen in het observatorium en op het zuidelijk dakterras van Orion te volgen.

Door de telescopen kan met eigen camera of mobiele telefoon door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden: hoe leuk is dat?

Deze Maansverduistering van juli 2019 is voorlopig de laatste Maansverduistering; de eerstvolgende is pas weer op 26 mei 2021.

De toegang voor deze kijkavond is gratis, maar wel aanmelden dus. Wil je dit meemaken in Volkssterrenwacht Orion? Dan graag aanmelden via: info@volkssterrenwachtorion.nl – Meer info: www.volkssterrenwachtorion.nl of via 0648850445

Afbeelding: Volkssterrenwacht