Negatief zwemadvies IJsselmeerwater bij Andijk

Negatief zwemadvies IJsselmeerwater bij Andijk
Negatief zwemadvies IJsselmeer bij Andijk

Voor degene die wil gaan zwemmen met dit warme weer in het IJsselmeer, met name Vooroever Andijk (Kom van Andijk), moet rekening houden dat er een negatief zwemadvies geldt voor dit deel van de Vooroever. “Erg jammer”, vindt de dorpsraad van Andijk. Vanwege mogelijke blauwalg in het water wordt zwemmen ten sterkste afgeraden.

Negatief zwemadvies IJsselmeerwater bij Andijk

“Jarenlang hebben we dit elk jaar aangekaart en dit is dan opeens zogenaamd dé oplossing: ‘we controleren het niet meer, we geven een negatief zwemadvies‘. Nu er plannen liggen voor het opwaarderen van het IJsselmeergebied, dat pas in 2050 klaar moet zijn, dus over iets meer dan 30 jaar, is nu alvast besloten het zwemwater bij Andijk niet meer te controleren. Met ingang van 1 mei geldt er een negatief zwemadvies. Maar met enkele simpele aanpassingen was de kom wellicht nog te gebruiken geweest door zwemmers, maar daar komt nu niks meer van terecht. Er wordt niet gebaggerd in het IJsselmeer bij Andijk. Want ja, het is Andijk maar…”

Negatief zwemadvies IJsselmeerwater bij Andijk
De kaart wijst uit dat je niet moet zwemmen op deze locatie

Blauwalg, wat is dat?

Blauwalg Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw. Daar danken ze hun naam aan. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is. Blauwalg.

Sommige blauwalgen zijn giftig. Als je in besmet water zwemt, komen de giftige stoffen via je mond je lichaam binnen en kun je ziek worden. Vooral kinderen en ouderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust soms slokken water binnenkrijgen. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden van het drinken van besmet water of door het drooglikken van hun besmeurde vacht.

Negatief zwemadvies IJsselmeerwater bij Andijk

Negatief zwemadvies, (vanaf 01-05-2019)
Zwemmen ontraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Grote kans op maag-/darmklachten.
Informatie Bord
Zwemstrand

Toegang:Waterkwaliteit in de laatste vier jaar:

Negatief zwemadvies IJsselmeerwater bij Andijk

Kwaliteitsklasse:Slecht
Voor uitgebreide informatie over de zwemwaterlocatie:
Zwemwaterprofiel Andijk Zwemstrand

Voor algemene informatie en meldingen:Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord, 088-1021300Postbus@odnhn.nl
http://www.rudnhn.nl
Voor specifieke informatie bij de locatiebeheerder:
Recreatieschap West-Friesland, 0228-565750info@recreatieschapwestfriesland.nl
http://www.recreatieschapwestfriesland.nl
Directe link naar deze locatie

Foto Zwaan door Matthis Volquardsen op Pexels.com

Advertentie
%d bloggers liken dit: