En dan dit: … De Kortste Nacht nog korter

De Kortste Nacht nog korter
Een stier is al vroeg uit de veren in de zomer

Daar istie weer, de Kortste Nacht van het Jaar! Om 22:07 uur gaat de zon onder en niet veel later komt ie weer op. En met niet veel later bedoelen 05:14 uur… Da’s inderdaad een kort nachie. Eigenlijk had de wisseling van de wintertijd naar zomertijd in deze nacht moeten vallen. Dan heb je letterlijk en figuurlijk een korte nacht!

De Kortste Nacht nog korter
Zonnestralen

Morgen is de nacht alweer een minuut langer dan vandaag! Voordat je het weet gaat de kamerlamp al aan in de middag terwijl jij een kop hete chocolademelk drinkt met een dikke snee kerststol met roomboter – nog overgehouden van kerst 2018. Of was het van de paasstol? Of nee, dat heet tegenwoordige een voorjaarsstol, je weet wel … van Lidl?

De Kortste Nacht nog korter
’s Ochtendsvroeg als de koeien nog in nevelen zijn gehuld

Met de Kortste Nacht hebben we ook meteen de Langste Dag – niet dat die ooit verfilmd is geweest, maar deze dag. ook wel zomerpunt genoemd, valt op het noordelijk halfrond elk jaar rond 21 juni, maar niet steeds precies op deze datum. In 2005 bijvoorbeeld was het inderdaad op 21 juni, maar meestal is het een of twee dagen eerder en een enkele keer op 22 juni.

Astronomische schemering

Maar eigenlijk begint de nieuwe dag nog eerder. Je hebt namelijk ook nog zoiets als een astronomische schemering. Maar in de zomer kennen we hier in Nederland geen astronomisch schemering omdat de nacht in feite zo kort is dan het eind van de astronomische schemering van de vorige dag feitelijk samenvalt met het begin van de astronomische schemering in de ochtend.

Pas op 28 juli kunnen we weer van een astronomische schemering spreken. De nacht is dan circa een uur langer dan nu het geval is

Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?
Astronomische schemering?
Wa’s dat?

Als het middelpunt van de zon 12° tot 18° ónder de horizon staat kun je het al zien schemeren – je moet dan wel op een plek staan waar het pikkedonker is en er geen ander licht is, zoals van steden of kassen. Of licht van een zaklantaarn van je man of vrouw die zich afvraagt waarom jij midden in de nacht op het dakrand moet…

Op breedtes van meer dan ongeveer 48°N staat de zon gedurende een bepaalde periode van het jaar ’s nachts zo dicht onder de horizon, dat de astronomische avondschemering na enige tijd meteen weer overgaat in de ochtendschemering; dit komt doordat de zon dan nooit lager dan 18° onder de horizon zakt. De fase van de astronomische duisternis treedt in dit geval dus helemaal niet in. ’t Is wat! Maar dit terzijde!

De Kortste Nacht nog korter
Dauwdruppels

Nautische schemering

We zijn er nog niet want om 02:58 uur begint de nautische of zeekundige schemering! Jaha, het is maar goed dat je een goede bagagedrager hebt aan je fiets want dit kan er dan ook nog bij gehangen worden!

De nautische schemering is het moment dat het middelpunt van de zon 6° tot 12° onder de horizon staat. Nautische schemeringen brengen in juni en juli vaak “lichtende nachtwolken” met zich mee zoals dat laatst ook in het nieuws kwam.

Lichtende nachtwolken

Burgerlijke schemering

Nu zijn wij, de burgers aan de beurt want er bestaat ook nog zoiets als de de burgerlijke of civiele schemering. Daarvan spreken we als het middelpunt van de zon minder dan 6° onder de horizon staat. Dat is ook het moment waarop voor ons de dag bijna begint, om 04:24 uur – althans vandaag! Want morgen duurt het, zoals gezegd, een minuut langer!

Zonsopgang

Maar om 05:14 uur komt de zon op! Pas dan spreken we van zonsopgang!
Begint het al wat te dagen bij jou?

 Foto stier in de morgenstond door Jahoo Clouseau op Pexels.com
 Foto zonnestralen door Brett Sayles op Pexels.com 
 Foto sterrenhemel door Lukas Hartmann op Pexels.com
 Foto koeien in nevelen gehuld door Torsten Kellermann op Pexels.com 
 Foto dauwdruppels door Elias Tigiser op Pexels.com 
%d bloggers liken dit: