• Statistieken...

  • 2.152.614 Bezoekers
 • Volg de Dorpsraad Andijk op Twitter

 • Volg GWT Medemblik op Twitter

 • Volg AVC op Twitter

 • Buienradar

 • Agenda Andijk e.o.

  • Kerkdiensten in Andijk 28 februari, 2021: 10:00 om 10:00 – 11:00 Bekijk hier het overzicht van de kerkdiensten in Andijk - Klik op onderstaande links voor extra informatie (adres, route, website en tijden)Gereformeerde Kerk AndijkProtestantse Gemeente Andijk-WervershoofMaria Middelares van alle Genaden Andijk
  • Oud papier 6 maart, 2021: 13:30 om 13:30 – 18:00 Andijk
  • Kerkdiensten in Andijk 7 maart, 2021: 10:00 om 10:00 – 11:00 Bekijk hier het overzicht van de kerkdiensten in Andijk - Klik op onderstaande links voor extra informatie (adres, route, website en tijden)Gereformeerde Kerk AndijkProtestantse Gemeente Andijk-WervershoofMaria Middelares van alle Genaden Andijk
  • Kerkdiensten in Andijk 14 maart, 2021: 10:00 om 10:00 – 11:00 Bekijk hier het overzicht van de kerkdiensten in Andijk - Klik op onderstaande links voor extra informatie (adres, route, website en tijden)Gereformeerde Kerk AndijkProtestantse Gemeente Andijk-WervershoofMaria Middelares van alle Genaden Andijk
 • Politie NH-N op Twitter

 • Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

  • RT @GGDHN: Inwoners van Texel in de leeftijdsgroep 75 t/m 79 jaar kunnen zich eerder laten vaccineren dan aanvankelijk de bedoeling was. Al… verzonden 15 hours ago
  • RT @GGDHN: Positief getest op COVID-19? Blijf thuis in isolatie, je kunt besmettelijk zijn voor anderen. Ook huisgenoten moeten thuis blijv… verzonden 15 hours ago
  • RT @GGDHN: Als je contact hebt gehad met iemand met COVID-19, kun je zelf ook ziek worden. Je kunt al besmettelijk zijn voordat je klachten… verzonden 15 hours ago
  • #Wistjedat steeds meer mensen kiezen voor een pelletkachel in hun woning? De brandweer krijgt hierdoor steeds vaker… twitter.com/i/web/status/1… verzonden 16 hours ago
  • De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maa… twitter.com/i/web/status/1… verzonden 2 days ago
 • RWS Verkeerinformatie

 • NHD West-Friesland

 • Reacties…

  James van der Gulik op Gemeente Medemblik roept inwon…
  James van der Gulik op Is er ook aandacht aan ‘…
  James van der Gulik op Vaccinatie in Medemblik gaat 1…
  James van der Gulik op Vaccinatie update: 85- tot 90…
  James van der Gulik op Vaccinatie update: 85- tot 90…
  James van der Gulik op Vaccinatie in Medemblik gaat 1…
  James van der Gulik op Vervroegd stemmen in de gemeen…
  James van der Gulik op Vervroegd stemmen in de gemeen…
  James van der Gulik op Burgemeester Streng ziet nalev…
  Andijker Nieuws Net… op Petitie “Behoud Het IJss…
  Andijker Nieuws Net… op Vakantiepark Grootslag zet cam…
  James van der Gulik op Lockdown verder aangescherpt v…
  Ruud op Lockdown verder aangescherpt v…
  James van der Gulik op Bijstand in Medemblik: Ontvang…
  James van der Gulik op Vaccinatie in Medemblik gaat 1…
 • wordpress com stats
 • West-Friesland

  Abbekerk, Andijk, Avenhorn, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, De Goorn, De Weere, Enkhuizen, Grootebroek, Grosthuizen, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, Lutjebroek, Medemblik, Nibbixwoud, Obdam, Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Opmeer, Oudendijk, Spanbroek, Ursem, Venhuizen, Wervershoof, Westwoud, Wognum, Zwaag, Aartswoud, Lambertschaag, Midwoud, Oostwoud, Opperdoes, Scharwoude, Schellinkhout, Sijbekarspel, Spierdijk, Twisk, Wadway, Wijdenes, Zuidermeer, Zwaagdijk, Zwaagdijk Oost, Zwaagdijk West
 • IP address
 • Flag Counter
 • Rechten & Cookies

  © Alle rechten voorbehouden.

  Andijker Persbureau (APB) en Andijker Nieuws Net, 2009 - 2016. Nieuws van, over Andijk, over of door Andijkers en uit de (wijde) omgeving. Nieuws van alle dag.

  Cookies

  Deze website (Wordpress e.a.) gebruikt cookies voor analytische doeleinden: om het gebruik van deze website te analyseren. Er wordt bijgehouden hoeveel bezoekers deze site bezoeken en welke berichten er worden gelezen. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

  Disclaimer

 • IOITL

Pinksterzeiltocht Markermeer-IJsselmeer valt in het water

Pinksterzeiltocht Markermeer-IJsselmeer valt in het water
Het onfortuinlijke zeiljacht in nood

Een vooraf geplande zeilreis tijdens het Pinksterweekend verliep voor vier studievrienden niet zoals ze hadden gedacht. Roerproblemen gooide het zeilweekend in het water.

Vier jongeren hadden voor dit Pinksterweekend een mooie zeilreis uitgestippeld. Zaterdag zouden ze van Monnickendam naar Enkhuizen zeilen en vanaf daar de volgende dag richting thuishaven Makkum. De harde wind zou zaterdagavond afzwakken waardoor er niks meer in de weg lag voor een mooie tocht.

Rond 18:00 uur zaterdagavond vertrok het 13 meter lange zeilschip richting Enkhuizen. De wind zou die avond afzwakken tot een matige 5 Bft, wat ook gebeurde. Op de genua voer het zeilschip met twee andere schepen mee naar Enkhuizen. Halverwege de reis, voor de kust van Wijdenes, wakkerde de wind ineens aan. Op de genua stond te veel kracht om deze in te halen. Het plan van de schipper om de boeg in de wind te krijgen mislukte omdat het roer vastsloeg. Er was geen beweging meer in te krijgen. Direct heeft de bemanning het schip geankerd en de genua binnengehaald. Ook met het noodroer kregen ze geen beweging meer in het roer: het zat muurvast. De schipper heeft telefonisch contact opgenomen met het kustwachtcentrum.

Pinksterzeiltocht Markermeer-IJsselmeer valt in het water
KNRM Wijdenes komt langszij

Om 21:18 uur werd de bemanning van Reddingstation Wijdenes gealarmeerd. Het zeiljacht lag 1,5 mijl uit de kust van Wijdenes. Doordat het roer dwars stond en de wind aanwakkerde tot 7 Bft werd de klus er niet gemakkelijker op. Vanwege de weersomstandigheden werd een opvarende zeeziek en licht onderkoeld. Deze is direct van boord gehaald en opgewarmd en bijgekomen in de auto van een vrijwilliger aan de wal. De klus werd steeds lastiger te klaren vanwege de weersomstandigheden en het intredende duister. Om middernacht is er besloten om het zeiljacht voor de kust van Wijdenes voor anker te gooien en de volgende ochtend vroeg de klus weer op te pakken.

Net na deze beslissing werd er een vuurpijl waargenomen vanaf de reddingboot. Drie opstappers zijn aan boord gegaan van het zeiljacht en hebben de bemanning geholpen bij het voor anker leggen van het schip inclusief noodanker. De reddingboot is met nieuwe bemanning zoekslagen gaan maken. 

Vlak voordat de zoekactie was afgelopen, lag het zeilschip voor anker voor Wijdenes. De wind zwakte af tot 3/4 Bft.

Pinksterzeiltocht Markermeer-IJsselmeer valt in het water
Het touw in het roer gooide roet in ’t eten

Op Eerste Pinksterdag waren de vrijwilligers van Reddingstation Wijdenes al weer druk bezig bij het zeilschip. Het anker zat erg vast in de bodem waardoor het lastig op te halen was. Toen het schip was afgemeerd, is er een vrijwilliger in het water gesprongen om het roer te inspecteren. Met vereende krachten is het roer alsnog losgerukt. Er was geen schade ontstaan. Doordat alles weer soepel verliep, hebben de jongeren de keuze gemaakt om alsnog hun reis te vervolgen. Tegen 13:00 uur lag de reddingboot weer stand-by voor een nieuwe alarmering.

In totaal zijn de vrijwilligers ruim 8 uur in touw geweest met deze hulpverlening met tussendoor een kleine 4 uur slaap. Ook dat is vrijwilligerswerk!

Video van de reddingswerkzaamheden door KNRM Wijdenes

Beeldmateriaal KNRM Wijdenes