Terugkerend probleem van zand op N307 dijk Enkhuizen-Lelystad

Terugkerend probleem van zand op N307 dijk Enkhuizen-Lelystad
Nat zand op de Houtribdijk – N307 tussen Enkhuizen en Lelystad

Rijkswaterstaat gaat een laagje aarde aanbrengen en gras inzaaien op de stranden langs de Houtribdijk / Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Maar de effecten daarvan – het tegengaan van zandverstuivingen – zal nog weken duren want alleen al het aanbrengen van een aardlaag duurt weken.

Het is opmerkelijk dat een instantie als het Rijkswaterstaat er kennelijk niet bij stil heeft gestaan dat het zand langs deze dijk, de N307, door de wind op de weg komt. Met enige regelmaat wordt de dijk dan voor al het verkeer afgesloten om de weg zandvrij te maken. Maar dat is zoiets als water naar de zee dragen… Er werd aanvankelijk een lang stuk doek verticaal tussen paaltjes gespannen maar dat werd door de wind kapot geblazen…


Een blunder is dit van Rijkswaterstaat!
Een drama!

Chauffeur transportbedrijf

De dijk is vanaf de vroege ochtend weer afgesloten want wat is opgeruimd wordt met dezelfde snelheid weer teruggeblazen… Naar verwachting neemt de wind pas aan het eind van de middag af.

Het verkeer moet nu omrijden via de Afsluitdijk of via Amsterdam wat de verkeersdrukt in de regio Amsterdam nog meer onder druk zet maar zorgt er ook voor dat transportbedrijven meer tijd en hogere kosten moeten maken.


Terugkerend probleem van zand op N307 dijk Enkhuizen-Lelystad
In plaats van de 32 km moet het verkeer nu circa 120 km omrijden en minstens 5 kwartier meer aan rijtijd om in Lelystad uit te komen. Google Maps
Terugkerend probleem van zand op N307 dijk Enkhuizen-Lelystad
Via de Afsluitdijk is het 175 km om bij Lelystad uit te komen.
Google Maps

Eén reactie

  1. Langs een groot deel van de weg op de dijk van Enkhuizen naar Lelystad was eerder een groen scherm aangebracht van ongeveer een meter hoog. Daar verdween steeds meer van en leek het erop dat het vrij lage scherm niet opgewassen was tegen de wind. Kennelijk was het scherm bedoeld om de aanwas van zand op de weg tegen te gaan maar kon het niet veel hebben. Nederland heeft veel ervaring met dijken en water en is het zo onbegrijpelijk dat bij zo’n belangrijk project deze problematiek niet voorzien was en er geen adequate oplossing voor gevonden werd bijvoorbeeld door een scherm te plaatsen van een betere kwaliteit.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: