VV Opperdoes winnaar succesvolle duurzaamheidswedstrijd

VV Opperdoes winnaar succesvolle duurzaamheidswedstrijd Voetbalvereniging VV Opperdoes is de winnaar van de Medembliks ENERGY BATTLE. In deze duurzaamheidswedstrijd hebben zeven sportverenigingen een jaar lang hun stroomgebruik zo veel proberen terug te dringen.
VV Opperdoes winnaar succesvolle duurzaamheidswedstrijd Voetbalvereniging VV Opperdoes is de winnaar van de Medembliks ENERGY BATTLE. In deze duurzaamheidswedstrijd hebben zeven sportverenigingen een jaar lang hun stroomgebruik zo veel proberen terug te dringen.

Dinsdag 28 mei werd de wedstrijd afgesloten met een feestelijke slotbijeenkomst. Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt sprak lovende woorden en reikte de eerste prijs uit. De ENERGY BATTLE heeft een totale besparing opgeleverd van bijna 63.000 kWh. Dit vertegenwoordigt een waarde van ruim 11.500 euro aan energiekosten. Ook is een uitstoot van bijna 40.000 kg CO2 voorkomen.

De deelnemende verenigingen kregen bij de start van de wedstrijd een geavanceerd energiemonitoringsysteem in bruikleen. Naast een gedetailleerd en real-time inzicht in hun stroomverbruik kregen zij gedurende het jaar in zogenaamde BATTLE SESSIES tips en ondersteuning gericht op energiebesparing. Bij de deelnemende verenigingen is men daardoor afgelopen jaar bewuster omgegaan met het energiegebruik op de club.

Daarnaast zijn verschillende technische maatregelen genomen om het stroomgebruik te beperken zoals zonnepanelen, bewegingssensoren en led-verlichting in de clubgebouwen. Wethouder Nederpelt toonde zich verheugd over de wedstrijd. “Sportverenigingen zijn serieuze energiegebruikers. Als gemeente wilden wij de lokale sport een impuls geven om actief te verduurzamen. Deze besparingswedstrijd blijkt een geslaagd initiatief. De deelnemers hebben met elkaar een besparing gerealiseerd die gelijk is aan het jaarlijks stroomverbruik van achttien huishoudens.

De gemiddelde besparing over alle deelnemers bedraagt 23 procent. Een prachtig resultaat!” Alle deelnemers hebben een besparing gerealiseerd. Bij vijf van de zeven deelnemers lag deze tussen de 13 en 31 procent. VV Opperdoes is de onbetwiste winnaar geworden met een besparing van 63 procent, mede dankzij de installatie van zonnepanelen. De vereniging won ook de communicatieprijs dankzij hun inspanningen om de leden bewust te maken van hun rol in het beperken van het energiegebruik.

Ellen Verhoogt, in het ENERGY BATTLE projectteam verantwoordelijk voor communicatie, over het belang van communicatie bij verduurzaming. “Energie besparen begint met gedragsverandering. Bij sportverenigingen zijn het uiteindelijk de leden en vrijwilligers die in de meeste gevallen lichten en apparatuur aan- en uitzetten. Uit eerdere ENERGY BATTLES wisten wij dat alleen al het informeren en betrekken van de leden tot significante besparingen kan leiden. In Medemblik zagen we dat opnieuw bevestigd. VV Opperdoes was daarin duidelijk het meest actief.”

De overige deelnemers aan de wedstrijd waren TV Atlas (Andijk), FC Medemblik, Medemblikker Tennisclub, Sporting Andijk, VV Strandvogels (Wervershoof) en TV Wognum.

%d bloggers liken dit: