Jubileumweekend met straattheater en stoomsleper

Jubileumweekend met straattheater en stoomsleper

Medemblik – Op zaterdag 15 en zondag 16 juni memoreert het Stoommachinemuseum dat het 250 jaar geleden is dat de Schotse ingenieur James Watt het patent op zijn condensor kreeg. Ook  vieren we het 150-jarig bestaan van stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’, dat sinds 1985 onderdak biedt aan het museum.

Straattheater – Straattheater Abacusbrengt zaterdag met de wonderlijke ‘Steamroadsters’uniek improvisatietheater. Spelers, hoog op hun mechanisch ‘beest’, showen de spectaculaire acts.  Zuchtend en knarsend zet het gevaarte zich in beweging, dreigend gerommel klinkt uit de buik van de dampende machine! Gedurende de dag zijn er diverse optredens en kunnen bezoekers tussendoor de bizarre machines, een mix van techniek en fantasie, bekijken.

Stoomsleper – Stoomsleper ss Adelaar komt richting het museum opgestoomd om zaterdag af te meren aan de museumsteiger in het IJsselmeer. Zowel zaterdag als zondag maakt de stoomsleper met een Triple-expansie stoommachine uit 1925 rondvaarten over het IJsselmeer van ongeveer dertig minuten. Afvaarten vertrekken vanaf 10.00 uur om het halve uur, behalve tussen 12.30 en 13.30 uur.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom
Tijdens dit weekend kunnen bezoekers ook een vaartocht met de Koggevaarder maken. In een klein uur neemt schipper Rob Smak de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen bij de Koggevaarder maximaal 20 en bij de Adelaar 12 passagiers mee.

Combinatietickets: museumbezoek én rondvaart: volwassenen € 13,- en kinderen tot 18 jaar € 10,- ,  museumbezoek én beide rondvaarten respectievelijk € 18,- en € 15,-. Museumjaarkaarthouders betalen € 8,- per rondvaart. Reserveren is gewenst op 0227-544732. Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Live music – De Compagniezangers uit Medemblik verzorgen zondag muzikale optredens en brengen hun zeemansliederen ten gehore.

Superstoom! – Behalve de stoommachines in het museum worden buiten in de machinetuin ook diverse machines onder stoom gebracht.

Theatervoorstelling ‘Onder Druk” – In juni en juli  kunnen museumbezoekers op zondagmiddag de theatervoorstelling ‘Onder druk!’ gratis bijwonen. De voorstelling is een speelse voorstelling waarin de hoofdrolspelers uit de stoomrevolutie de bezoekers mee terug in de tijd nemen. Bij de Royal Society of London bent u getuige van een fantastisch experiment, in Schotland maakt u kennis met de moeder van James Watt en uiteindelijk ziet u wat de uitvinding van de stoommachine betekende voor Medemblik en de ingebruikname van het stoomgemaal Vier Noorder koggen.

Informatie over data en tijden op: www.stoommachinemuseum.nl
Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. Tel: 0227 544732
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 10 uur tot 17 uur Toegangsprijzen: 
Jongeren (4-18 jaar) € 5,00
Volwassenen € 8,00
Museumjaarkaarthouders Gratis

%d bloggers liken dit: