Drie Bannen-fietstocht & Slootjesdagen bij IVN West-Friesland

Drie Bannen-fietstocht

Drie Bannen-fietstocht & Slootjesdagen bij IVN West-Friesland
Fietstocht langs de Drie Bannen

Lees het landschap van Zuidelijk West-Friesland per fiets. Op zondag 16 juni start om 10.00 uur vanaf het clubhuis van de Vrolijke visser aan de Kolk in Broekerhaven, Bovenkarspel een gratis fietsexcursie voor volwassenen. Op de pedalen voor de Bannen Venhuizen, Hem en Wijdenes. IVN-gids Tjalling James vertelt op markante afstappunten onderweg over kunst, de ontginning, het landschap en de natuur. De vogelrijkdom van deze streek is opvallend. Onderweg is er aandacht voor de natuur aan beide zijden van de Zuiderdijk.

Een vrijwillige bijdrage voor IVN is uiteraard welkom. Neem drinken/eten mee voor deze twee uur durende fietstocht van 21 km. Digitaal reserveren (maximaal 30 deelnemers) bij t.h.james@ivn-westfriesland.nl . Anders telefoon 0228 542129.

Banpaal  – Een banne was vroeger de term voor een rechtsgebied die werd gemarkeerd door banpalen. Iemand die ‘verbannen’ werd, mocht zich niet meer binnen de banne begeven. Hij was dan uit de gemeenschap verwijderd. Het woord bandiet betekent eigenlijk ‘iemand die verbannen is’. Een nog zichtbaar bewijs uit die tijd is de banpaal op de grens Venhuizen-Hem. Fotobijlage:  Oude gemaal Grootslag Bovenkarspel Toos Brink


Drie Bannen-fietstocht & Slootjesdagen bij IVN West-Friesland
Wat zit er allemaal in de sloot?

Slootjesdagen bij IVN West-Friesland

Voor bloeiend onderwaterleven hoef je niet per se te snorkelen in verre tropische oorden, ook dichter bij huis kun je terecht. Wat heet: de op het oog simpele slootjes in ons eigen West-Friesland zitten soms tjokvol met leven. In het weekend van 15 en 16 juni organiseert het IVN, de landelijke organisatie voor natuureducatie, om die reden zelfs twee heuse slootjesdagen – en ook de afdeling West-Friesland doet hieraan mee.

Drie Bannen-fietstocht & Slootjesdagen bij IVN West-Friesland
De vangst…

Onder begeleiding van gidsen van het IVN kunnen kinderen van alle leeftijden met een schepnetje, zoekkaart en loepje ‘op safari’ in de sloot. Jonge kinderen graag met een begeleider. Watervlooien, libellenlarven, kokerjuffers, rivierkreeftjes, bloedzuigers, bootsmannetjes, je kunt onder het wateroppervlak werkelijk van alles tegenkomen.

Zaterdag 15 juni om 13:00 uur is er slootjesmiddag in het Egboetswater in Oostwoud (Liederik 15, 1678 JC, afslag Hauwert) en zondag16 juni om 14:00 én om 15:00 uur in het Streekbos (verzamelen bij IVN in het Streekbos Paviljoen).

Snorkelen op het droge vanaf de waterkant bij de sloot dichtbij huis, wie schept de meeste beestjes op en wie weet de meeste kreeftjes en kevertjes te herkennen? Fotobijlage:  Goede vangst  Toos Brink