Uitslag EU-parlementsverkiezingen gemeente Medemblik

Uitslag EU-parlementsverkiezingen gemeente Medemblik
De PvdA is de grootste winnaar van de EP-verkiezingen in de gemeente Medemblik met 11% meer stemmen dan in 2014. Maar als het om absolute getallen gaat dan is het wel Forum voor Democratie die de meeste stemmen heeft binnengehaald tem opzicht van 2014, het wint de eerste keer bijna 14%. De grootste verliezer is de PVV met 11,5% minder stemmen dan in 2014. Andere verliezers zijn het CDA, D66, CU/SGP, PVV, PvdD en de SP.

In Medemblik is de PvdA de grootste geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij van Europees lijsttrekker Frans Timmermans kreeg in Medemblik 18,2 procent van de stemmen. Dat betekent een flinke stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 7,2 procent uitkwam.

De VVD boekt een winst en stijgt daarmee naar de tweede plaats. De liberalen haalden 17,1 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 14,3 procent). Het CDA volgt op de derde plaats. De christendemocraten noteerden een verlies en gingen van 19,7 naar 15,7 procent.

Op de vierde plek komt Forum voor Democratie, dat als nieuwe partij op de kieslijst 13,8 procent van de stemmen haalde. Als vijfde eindigt GroenLinks, dat met 6,7 procent een hoger percentage kiezers wist te trekken dan vijf jaar geleden (5,1 procent).

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:

 • 50Plus behaalde 6,0 procent van de stemmen (was 4,6 procent);
 • D66 noteert 5,3 procent (was 13,5 procent);
 • ChristenUnie-SGP komt op 4,3 procent (was 5,1 procent);
 • PVV kreeg 3,8 procent (was 15,3 procent);
 • De Partij voor de Dieren eindigt als tiende partij met 3,4 procent van de stemmen (was 4,6 procent).

Snelste stijger en opkomst in Medemblik

De PvdA boekte de grootste winst van alle partijen die vijf jaar geleden ook meededen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Forum voor Democratie komt in Medemblik als grootste nieuwkomer binnen.

In Medemblik kwam 40,5 procent van de 34.177 kiesgerechtigde inwoners naar het stemlokaal. Dat betekent een duidelijke stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 35,4 procent was. De opkomst in de gemeente is iets lager dan de landelijke, die op 41,9 procent uitkwam.


Hieronder de zetelverdeling aan de hand van de uitslagen van alle stemmen

 

Uitslag EU-parlementsverkiezingen gemeente Medemblik
In Nederland is de PvdA de grootste geworden, ze komen met zes zetels in het Europees Parlement. De PVV en de SP verdwijnen uit het Europees Parlement. Maar mogelijk is het vertrek van de PVV niet definitief want wanneer de Britten de Europese Unie verlaten, heeft Nederland drie extra zetels in het parlement.

Uiteraard is de uitslag voorlopig, de Kiesraad maakt een dezer dagen de officiële uitslag bekend.

CAPAND

Eén reactie

 1. De verkiezingen binnen de EU werden overheerst door nationale thema’s. Gezien het belang van die thema’s in verschillende grote landen was de opkomst met net 50% vrij laag.
  De belangrijkste uitslag voor de politieke en psychologische verhoudingen in Frankrijk en de EU.was naar mijn mening de kleine maar veelzeggende winst van mevrouw Le Pen op Macron.
  Neerlands Hoop in bange dagen Timmermans kreeg binnen Europa geen echte navolging maar Nederland kan wel blijven profiteren van zijn strategische ligging. Die kan na een Brexit nog versterkt worden ondermeer als gevolg van de positie van de Benelux dicht bij de as Frankrijk/Duitsland.
  Voor een betere balans in de verhoudingen binnen de EU is een opkomstplicht nodig. Een verplichting is niet leuk maar gezien de grote belangen en de neiging van politici om sterk oog te hebben voor de eigen belangen en ze zo moeite hebben over hun eigen schaduw heen te springen als dat voor goede verhoudingen nodig is en om dan zo ook rekening te houden met de opvattingen van de mensen die niet zijn gaan stemmen valt daar mogelijk niet aan te ontkomen. Dit geldt temeer daar er in de verschillende EU landen nogal diverse opvattingen bestaan t.a.v. belangrijke thema’s.
  In Nederland zetten Baudet en Wilders, wellicht geïnspireerd door de Brexit, hard in op een Nexit waar weinig mensen zich nu in zullen herkennen en lijken die hun hand nu wat te hebben overspeeld. Baudet kwam dan ook nog eens met opvattingen over euthanasie, vrouwen en abortus waar je nu echt geen potten meer mee kunt breken in Nederland. Wilders en Baudet ondermijnden zo hun huidige en toekomstige potentiële posities binnen de verhoudingen in Nederland.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: