Burgemeester en Dorpsraad Andijk samen in gesprek met Hoogheemraad inzake verkeersveiligheid polderwegen

Burgemeester en Dorpsraad Andijk samen in gesprek met Hoogheemraad inzake verkeersveiligheid polderwegen

Andijk | De Dorpsraad Andijk gaat binnenkort samen met de Gemeente Medemblik in gesprek met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier over de verkeersveiligheid in de polder Het Grootslag.

In maart is er periodiek overleg geweest tussen de voorzitter van de dorpsraad en de portefeuillehouder Verkeer (burgemeester Frank Streng) en daaruit is onder andere de afspraak uit voortgekomen dat de portefeuillehouder Verkeer (F. Streng) en de Dorpsraad Andijk (G. van Keulen Sr) samen in gesprek gaan met de hoogheemraad Verkeer (R. Veenman). (een hoogheemraad is te vergelijken met een wethouder – red.)

‘Weer een ongeval’

Doel van dit gesprek is de verkeersveiligheid, met name de onlangs toegepaste maatregelen op de Ged. Laanweg en de gevolgen daarvan.

Vorige week heeft de dorpsraad nogmaals contact gelegd met de burgemeester naar aanleiding van weer een ongeval op de Ged. Laanweg. Uit dat eerder overleg is de afspraak voortgekomen met het hoogheemraadschap.

Burgemeester en Dorpsraad Andijk samen in gesprek met Hoogheemraad inzake verkeersveiligheid polderwegen - Het kruispunt Gerrit de Vriesweg - Ged. Laanweg
Een goed overzichtelijk kruispunt
Het kruispunt Gerrit de Vriesweg – Ged. Laanweg
Een goed overzichtelijk kruispunt
Burgemeester en Dorpsraad Andijk samen in gesprek met Hoogheemraad inzake verkeersveiligheid polderwegen

‘Probleem erbij’

Door de waterschapsverkiezingen was het wachten op een nieuw college met hoogheemraden. “Wij hebben de portefeuillehouder nogmaals gewezen op de urgentie hiervan, want de toegepaste maatregelen lijken averechts te werken én er is een probleem bijgekomen, namelijk meer vrachtverkeer over de Kleingouw”, aldus Gerrit van Keulen, voorzitter van de dorpsraad. “Acht van de tien Andijkers hebben ons te kennen gegeven dat er veel meer vrachtverkeer over de Kleingouw rijdt. Dat kan nooit de bedoeling zijn omdat we al jaren proberen het doorgaand vrachtverkeer uit het dorp te weren! We hebben het hoogheemraadschap ook daarvoor gewaarschuwd maar het lijkt er veel op dat die waarschuwing is genegeerd. De Ged. Laanweg is ook min of meer bedoeld om het doorgaand vrachtverkeer om te leiden maar door het aanbrengen van extra plateaus op de kruispunten lijkt het er nu op dat die weg gemeden wordt. Hoe dan ook, er zijn sinds de aanpassingen van de Ged. Laanweg in het najaar van 2018 relatief veel ongevallen gebeurd in een vrij kort tijdsbestek. Dat moet echt anders!”

Burgemeester en Dorpsraad Andijk samen in gesprek met Hoogheemraad inzake verkeersveiligheid polderwegen

‘Dit moet echt anders’

Het steekt de dorpsraad dat het hoogheemraadschap in al die 40 jaar dat de Ged. Laanweg één van de gevaarlijkste wegen van Nederland is, nog steeds niet adequaat is aangepast: “We zitten sinds de verkaveling in de jaren ’70 van de vorige eeuw te soebatten over deze weg, er is van alles al gedaan, verhoogde plateaus, die later weer werden verlaagd, en toen weer werden weggehaald of aangepast en nu zijn er weer extra plateaus aangelegd, voorrangs- en stopborden aangebracht maar een rotonde is volgens het hoogheemraadschap te duur en het verleggen van een van de wegen zoals bij de Veilingweg/Grootslagweg niet mogelijk want .. en dan krijgen we weer een hele waslijst van zaken waarom het niet zou kunnen! Dit moet nu eens afgelopen zijn! Er zijn tientallen ongevallen geweest door de jaren heen, met dodelijke slachtoffers en vele gewonden, mensen met blijvend letsel. Tientallen auto’s total loss.”

Burgemeester en Dorpsraad Andijk samen in gesprek met Hoogheemraad inzake verkeersveiligheid polderwegen | Kruisje in de berm G. de Vriesweg
Kruisje in de berm G. de Vriesweg

‘Russische roulette’

“Als waarnemend burgemeester van Andijk werd ik 2009 nog bij een dodelijk ongeval geroepen op het kruispunt Ged. Laanweg – Gerrit de Vriesweg. Een man van in de 30 kwam daarbij op tragische wijze om het leven! Sindsdien staat er een kruisje op een van de hoeken van dat kruispunt… Hoe vaak moet dit in vredesnaam nog gebeuren?!! We zijn al sinds de oprichting van de dorpsraad met deze weg bezig, en vóór die tijd als gemeenteraadslid van de gemeente Andijk. We hebben het menig keer aangekaart maar het werd hier en daar en zo nu en dan aangepast. Begrijp me goed, de gemeente is van goede wil, maar de weg is van het hoogheemraadschap, díe gaat erover! Er zijn aanpassingen aangebracht die geen zoden aan de dijk hebben gezet. Er wordt niet gehandhaafd, geen snelheidscontroles gehouden, geen bekeuringen voor het negeren van de stopborden en ga zo maar door! De politie wijst naar het hoogheemraadschap, die moet de weg zodanig inrichten dat men niet harder kan dan zestig km per uur. Maar het hoogheemraadschap wijst weer naar de politie, en ga zo maar door! We zijn in gesprek geweest met de hoofdcommissaris van politie Noord-Holland Noord, met de officier van justitie verkeerszaken. Iedereen wijst weer naar een andere overheidsinstantie! Mijn collega, Wim Floor, noemt het Russische roulette als je op deze weg rijdt. Ik ken mensen die de weg mijden. En wanneer ik er rij, zijn er zo drie, vijf andere auto’s die je inhalen. Want zestig kilometer is te langzaam voor hen! Wij zijn er echt klaar mee, dit moet echt anders! En nú definitief!”

Burgemeester en Dorpsraad Andijk samen in gesprek met Hoogheemraad inzake verkeersveiligheid polderwegen | Kruispunt Ged. Laanweg (voorrangsweg) - Gerrit de Vriesweg
Wordt hier het zicht op de weg geblokkeerd door hoog gras of een hoge haag?
Kruispunt Ged. Laanweg (voorrangsweg) – Gerrit de Vriesweg
Wordt hier het zicht op de weg geblokkeerd door hoog gras of een hoge haag?

Voorkomen

Over de mogelijke oorzaken is Van Keulen kort: “We hebben alles gehad, polderblindheid, die ander reed te hard, laag staande zon, bermbegroeiing die te hoog is, te hoge hagen, niets gezien, maar ik heb nog nooit vernomen dat iemand zei dat ie niet zat op te letten, dat ie zelf te hard reed, dat ie met zijn mobiel bezig was, dat ie dat stopbord negeerde, dat die appte… het is vaak een ander. En dat zal in een aantal gevallen ook wel zo zijn. Maar hoe dan ook, je zou maar aangereden worden door iemand die niet zat op te letten, die je geen voorrang verleende, die zat te appen, die te hard reed of wat dan ook. Dan lig jij ook in de kreukels. Dát willen wij als dorpsraad voorkomen! Want ik weet als geen ander wat dát kan betekenen!”

Op 6 juni vindt het gesprek plaats met het hoogheemraadschap.

Verticaal de Ged, Laanweg - wordt gekruist door de Gerrit de Vriesweg
Een goed overzichtelijk kruispunt - Burgemeester en Dorpsraad Andijk samen in gesprek met Hoogheemraad inzake verkeersveiligheid polderwegen
Verticaal de Ged, Laanweg – wordt gekruist door de Gerrit de Vriesweg
Een goed overzichtelijk kruispunt

Foto’s CAPAND

%d bloggers liken dit: