College laat zich niet uit over ‘Stop Hondenbelasting’

College laat zich niet uit over 'Stop Hondenbelasting' - Gemeente Medemblik
“Stop Hondenbelasting” o.a. in het NOS-Journaal van 23 april

Eerder berichtten we dat het college van burgemeester en wethouders schriftelijke raadsvragen kreeg voorgelegd door de VVD-fractie over het (landelijke) burgerinitiatief “Stop Hondenbelasting“. Het college geeft nu geantwoord, zij het summier. Eén vraag blijft onbeantwoord, namelijk wat het college vindt van dit burgerinitiatief.

Het college geeft geen antwoord op de vraag of het bekend is met het burgerinitiatief terwijl het onderwerp de landelijke pers haalde en ook de NOS besteedde veel aandacht aan dit onderwerp in de journaals.Het antwoord geeft aan dat bij de behandeling van de kaderbrief 2018 de gemeenteraad een amendement heeft aangenomen dat de gemeente alleen in het bedrag in rekening mag brengen dat daadwerkelijk wordt besteedt. Hierop zijn de tarieven voor 2018 op basis van onderzoek naar beneden bijgesteld, gebaseerd op de werkelijke bestedingen. De volledige baten worden ‘dus besteed aan hond gerelateerde kosten’, aldus het college.Over hoe e.e.a. wordt besteed is niet niet actief gecommuniceerd met de raad en bevolking. “Naast kosten voor de controle besteden wij de middelen onder andere aan de hondenpoepzuiger en het maken van beleid. De gemeente huurt jaarlijks een bedrijf in om tenminste 1/3 deel van de gemeente te controleren. De kosten bedragen € 8.000,- per jaar. In 2018 is 1/3e van gemeente huis aan huis bezocht. Dit waren ongeveer 7.500 adressen”, aldus het college.

De VVD wil in vervolgvragen weten wat de bedragen en omschrijving zijn van “hondgerelateerde kosten en wat het beleid is dat tot nu toe is gemaakt. Ook wil de fractie weten wat ‘het maken van beleid’ precies inhoudt.

Wordt vervolgd.

De gemeente zet een hondenpoepzuiger in en controleert circa 7500 adressen op de aanwezigheid van honden,

Beelden: Journaal NOS 23 april

%d bloggers liken dit: