IVN-Activiteiten Blokker, Andijk en Streekbos


Zwaluwen Drachterveld – Blokker

IVN-Activiteiten Blokker, Andijk en Streekbos

De oeverzwaluwen zijn er weer! Wordt het weer een broedsucces? Zondagmorgen 26 mei start om 10.00 uur o.l.v. IVN-gidsen een Drachterveld-rondwandeling bij het Wijzenddijkje in Oosterblokker. Vanaf het dijkje en de heuvel hebben fietsers/ wandelaars een goed zicht op dit fraaie, open gebied maar wandelend rondom de plas zie je toch het meest.

Zoals de 18 m lange betonnen oeverzwaluwwand die in 2017 is gebouwd. In de meer dan 100 uitgeholde nestgaten zat al twee zomers een kolonie oeverzwaluwen te broeden. Deze insectenetende vliegkunstenaars storen zich niet aan het publiek als die zich op gepaste afstand houdt. De gidsen vertellen ieder hun specifieke verhaal over de historie en het beheer van dit gebied, de bloemen en planten en de vele (water)vogels, echt alles is het weten waard. Een vrijwillige bijdrage voor IVN West-Friesland is welkom.

De locatie is per fiets uit twee richtingen van het Wijzendijkje bereikbaar. De ontmoetingsplek is bij het hek van ingang Het Drachterveld bij Blokker, voorbij Wijzenddijkje nr. 9. Neem per auto de afslag Noorderdracht nabij de molen van Blokker.

Fotobijlage Oeverzwaluwen: Douwe Greydanus

Zie ook deAgenda Andijk en Omstreken


Poldermuseum open tijdens Kunst- en tuinroute Andijk

IVN-Activiteiten Blokker, Andijk en Streekbos

Zaterdag 25 mei doet het Poldermuseum Het Grootslag ook mee aan de route voor kunst- en tuinliefhebbers. Te vinden aan de Dijkweg 319, 1619 JH Andijk. 

Het is van 11.00 – 17.00 uur geopend met een speciale tentoonstelling van IVN West-Friesland, (Instituut voor Natuur en Milieueducatie).  Vanuit de groene klik met de natuur is er veel moois te zien in de presentatie over bloemen, (tuin)planten, insecten en bodemdieren. De fotopanelen bevatten verrassende informatie over de gewone dingen in de natuur.

In een slootwaterbak kunnen kinderen met een zoekkaart voor waterbeestjes ontdekken wat er zoal in zwemt: bootsmannetje, watervlooien, libellenlarve of bloedzuiger. Deze bijzondere beestjes kunnen ook in ieders woonomgeving worden vangen met een netje aan de waterkant. Gewoon een keer proberen!

Fotobijlage: Citroenvlinders houden van Luzerneplanten Toos Brink

Zie ook deAgenda Andijk en Omstreken


Natuurproefjes in het Streekbos

IVN-Activiteiten Blokker, Andijk en Streekbos

Kijken naar een mooie natuurfilm kan erg leuk zijn en luisteren naar een lezing over bloemen of vlinders erg interessant, maar er gaat natuurlijk niks boven zélf aan de slag in het groen!

Proefjes doen in de kleigrond of vlechtend met gras en takjes een nestje in elkaar knutselen, op zondag 26 mei kunnen kinderen (en hun ouders) in het Eco-project in het Streekbos meedoen met tal van natuuractiviteiten.

Verzamelen om 14:00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen. Het is ongeveer 15 minuten lopen naar het insectenhotel in het noorden van het Eco-project en onderweg zullen tal van natuurweetjes besproken worden.

IVN-Activiteiten Blokker, Andijk en Streekbos

Daar start onder begeleiding van een paar IVN’ers een zogeheten kaardenbolspel, zijn er voelproefjes en wordt er van alles verteld over de natuur en het betreffende gebied. Altijd al willen speuren naar beestjes in het water? Of willen struinen naar bijzondere planten in het bos? Iedereen is van harte welkom!

Fotobijlage: Nestje van dwergmuis Celina Koopmans

Zie ook deAgenda Andijk en Omstreken

%d bloggers liken dit: