Farewell Flight van de Catalina PH-PBY

 De Catalina PH-PBY vloog diverse keren als onderdeel van de jaarlijkse 
Westfriese Waterweken in Medemblik | Farewell Flight Catalina PH-PBY
De Catalina PH-PBY vloog diverse keren als onderdeel van de jaarlijkse
Westfriese Waterweken in Medemblik

Gisteren vloog de ook in deze contreien bekende Catalina PH-PBY ’Karel Doorman’ haar afscheidsvlucht over Nederland. Het amfibievliegtuig, een watervliegtuig uit 1941, speelde een belangrijke rol in de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië maar is nu verkocht aan een stichting in de Verenigde Staten die historische vliegtuigen conserveert.

 De Catalina PH-PBY vloog diverse keren als onderdeel van de jaarlijkse 
Westfriese Waterweken in Medemblik |  Catalina PH-PBY bij Medemblik in het IJsselmeer
Catalina PH-PBY bij Medemblik in het IJsselmeer
Farewell Flight Catalina PH-PBY

In Medemblik was het vliegtuig vooral bekend omdat het een aantal keren meedeed aan de Westfriese Waterweken. Aanvankelijk werd geprobeerd het vliegtuig te behouden voor Nederland maar er werden onvoldoende middelen beschikbaar gesteld om dit te kunnen realiseren. De eigenaren konden het zich niet langer permitteren het vliegtuig in operationele conditie te houden en zagen zich gedwongen het historisch toestel te verkopen.

In 2017 werd er een ‘voorzorgslanding’ uitgevoerd toen bleek dat het voorwiel van het landingsgestel niet uit klapte nadat hij waarschijnlijk bij een landing op het IJsselmeer met een balk wat daar dreef in aanraking is gekomen. De schade is inmiddels hersteld.

De Catalina PH-PBY zal zich nu opmaken voor een circa 45 vlieguren durend vlucht verdeeld over circa twaalf dagen. De vlucht gaat via Groot Brittannië, IJsland en Canada naar de Verenigde Staten. Daar vliegt het naar het zuiden, naar Florida om vervolgens door te vliegen naar de nieuwe eigenaar, The Collings Foundation.

Een van de vliegtuigen die Collings Foundation in haar bezit heeft:
B-24H, "Witchcraft" at Leesburg, FL, 02/07/2019 | Foto Chucky1953 [CC BY-SA 4.0]
Een van de vliegtuigen die Collings Foundation in haar bezit heeft:
B-24H, “Witchcraft” at Leesburg, FL, 02/07/2019

De Collings Foundation heeft een grote collectie – nog vliegende – historische vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder een aantal jachtvliegtuigen en bommenwerpers die ook in Europa hebben gevlogen.

Op YouTube zijn diverse filmpjes te bekijken van dit historisch vliegtuig
Foto's Catalina PH-PBY ’Karel Doorman’ - Westfriese Waterweken Medemblik | STEM
Foto B-24H, "Witchcraft" - Chucky1953 [CC BY-SA 4.0]

%d bloggers liken dit: