Moeders spotten vanaf het water op Moederdag | Vroege vogelexcursie Egboetswater

Fuut met jong op de rug

Moeders spotten vanaf het water op Moederdag

Geen rol in de natuur is zó belangrijk als de moederrol. Ze brengt het nieuwe leven voort, voedt het, verzorgt het en beschermt het. Dierenmoeders, maar natuurlijk óók onze mensenmoeders. Speciaal voor hen organiseert het IVN op Moederdag, zondag 12 mei, om 14:00 uur een Moederdagvaartocht.

Onder begeleiding van IVN-gidsen kabbelt de IVN-fluisterboot via de Kerkesloot door het Streekbos en de omgeving, waar moederdieren als futen, meerkoeten of hoog in de lucht roofvogels kunnen worden gespot. Het ontstaan van het Streekbos en het bloeiende groen onderweg komen uiteraard aan bod.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via 06 53259822, deelname kost €2,50 p.p. voor volwassenen en jeugd vanaf 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar gratis (sponsoring ABZ Seeds Andijk). Deelnemers dienen zich te verzamelen bij IVN in het Streekbos Paviljoen om van daaruit in de boot te stappen.

Fotobijlage Fuut en jong: Toos Brink


Witte Kwikstaart met lekkere hapjes

Vroege vogelexcursie Egboetswater

Toptijd voor vogels, dus vroeg opstaan. Op zaterdag 11 mei gaan gidsen/vogelspecialisten van IVN West-Friesland vogels spotten in het natuurgebied Egboetswater tussen Hauwert en Oostwoud. Een zeer afwisselend landschap van water met riet, ruigten, open landerijen en bossages. Voor veel soorten vogels een aantrekkelijke plek voor nestbouw en gezinsuitbreiding.

Deelnemers moeten om 5.15 uur verzamelen op de grote parkeerplaats einde Liederik, net voorbij Het Egboetje. Om 5.30 uur start de vogelspotwandeling. Pas kleding dus aan, laarzen of stevige schoenen worden aanbevolen, net als een verrekijker. Reken op een tijdsduur van 1,5 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.

I.v.m. groepsgrootte tot 4 mei aanmelden bij: Ria de Graaf 06 40392703 / r.de.graaf@ivn-westfriesland.nl 

Vogels zingen weliswaar de hele dag, maar op een bepaald tijdstip in de vroege ochtend beginnen ze allemaal tegelijk met zingen. Vlak voor zonsopgang begint de merel, daarna volgen één voor één de andere soorten. Omdat het nog stil en rustig is zijn de geluiden goed afzonderlijk waar te nemen en zo kan men leren welke vogel zingt. Heel bijzonder om eens mee te maken. De gidsen hebben er zin in en de natuur is op z’n mooist!

Fotobijlage: Witte kwikstaart met lekkere hapjes Toos Brink