Meer wegvoertuigen in gemeente Medemblik dan in 2017

Meer wegvoertuigen in gemeente Medemblik dan in 2017
Medemblik telt 22 914 personenauto’s

Binnen de gemeente Medemblik is het aantal wegvoertuigen in 2018 met ruim 1.100 voertuigen toegenomen in vergelijk met 2017. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het totaal staat nu op 40.303 voertuigen. In 2017 was dat 39.244.

Dit aantal staat voor alle voertuigen die gekentekend zijn: van vrachtwagen met oplegger tot aan snorfiets. Het merendeel van het ‘wagenpark’ bestaat 22.914 personenauto’s, een kleine 600 meer dan in 2017. Daarnaast zijn er 11.462 bedrijfsvoertuigen die uitsluitend of hoofdzakelijk ingericht zijn voor het vervoer van goederen of personen, voor bijzondere doeleinden of voor het trekken van opleggers.

Hieronder vallen bestelauto’s, vrachtauto’s, trekkers, speciale voertuigen, bussen, aanhangwagens en opleggers. Met ingang van september 2003 dienen aanhangwagens en opleggers te zijn voorzien van een geldig kenteken. Vanaf 2004 zijn deze categorieën opgenomen in de overzichten van de statistiek motorvoertuigen.

Meer wegvoertuigen in gemeente Medemblik dan in 2017
Speciale bedrijfsmotorvoertuigen

Bedrijfsmotorvoertuigen

De gemeente Medemblik telt ook nog 5.316 bedrijfsmotorvoertuigen die zijn ingericht voor het vervoer van goederen of personen, voor het uitvoeren van bijzondere doeleinden of voor het trekken van opleggers. Hieronder vallen bestelauto’s, vrachtauto’s, trekkers, speciale voertuigen en bussen. Aanhangwagens en opleggers vallen hier niet onder.

Verder rijden er 3.365 bestelauto’s, 442 vrachtwagens (zonder trekkers voor opleggers), 1.234 trekkers voor opleggers, 264 speciale motorvoertuigen voor het wegverkeer ontworpen voor andere doeleinden dan personen- of goederenvervoer.

Hieronder vallen:
a) brandweerwagens
b) mobiele kranen
c) walsen met eigen aandrijving
d) bulldozers op wielen of rupsbanden
e) radio-, televisie- en filmopnamewagens
f) bibliotheekbussen
g) takelwagens
h) overige speciale motorvoertuigen voor het wegverkeer, o.a. campers.

Vanaf 1 mei 2009 worden campers gekentekend als personenauto of als bus afhankelijk van het aantal zitplaatsen. Vóór die datum zijn campers geregistreerd als speciale voertuigen.

Bussen

Binnen de gemeentegrenzen zijn slechts 2 bussen geregistreerd en bestemd voor personenvervoer over de weg met meer dan negen zitplaatsen (met inbegrip van de bestuurdersplaats).

Meer wegvoertuigen in gemeente Medemblik dan in 2017
2.069 bromfietsen

Verder zijn er 6.146 aanhangwagens, een voertuig voor goederenvervoer over de weg, ontworpen om te worden getrokken door een motorvoertuig voor het wegverkeer. Ook caravans vallen onder de categorie aanhangwagens. Daarnaast zijn er nog opleggers voor goederenvervoer zonder vooras, dat zodanig is ontworpen dat een gedeelte van het voertuig en een belangrijk gedeelte van zijn lading op een trekker voor het wegverkeer rust. Met ingang van september 2003 dienen aanhangwagens, caravans en opleggers te zijn voorzien van een geldig kenteken. Vanaf 2004 zijn deze categorieën opgenomen in de overzichten van de statistiek motorvoertuigen.

Brommobielen

2.574 motorfietsen, 1.189 snorfietsen, 2.069 bromfietsen, 80 brommobielen en 15 andersoortige voertuigen met een bromfietskenteken

Meer wegvoertuigen in gemeente Medemblik dan in 2017
Oldtimers
Bron: CBS
Foto 1 door Mike Bird op Pexels.com
Foto 2 door Alexandre Saraiva Carniato op Pexels.com
Foto 3 en 4 door Pixabay op Pexels.com
%d bloggers liken dit: