Frisian Flag in beeld – grootscheepse NAVO-oefening eindigt vandaag

Frisian Flag 2019 – via AVC NLD

We hebben er hier in Andijk weinig van gemerkt toen NAVO-jachtvliegtuigen deel namen aan de grootschalige luchtmachtoefening georganiseerd door de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht, onder de naam: Frisian Flag 2019. Voorafgaand aan de oefening vlogen hier diverse toestellen over, wellicht gaat dat nu weer gebeuren wanneer de jachtvliegtuigen huiswaarts keren..

De oefening omvatte meer dan 50 vliegtuigen en jachtvliegtuigen van zes NAVO-bondgenoten en een partnerland. Het belangrijkste doel van de oefening was om gezamenlijke en gecombineerde luchtoperaties op te leiden in een breed spectrum van scenario’s.

Deelnemende landen waren de NAVO-leden Frankrijk, Duitsland, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, evenals het NAVO-partnerland Zwitserland.

Het Airborne Warning and Control System (AWACS) -toezichtsvliegtuig, een NAVO-activum, deed ook mee. De oefening eindigt vandaag

Beeldmateriaal NAVO/NATO/OTAN via AVC NLD

4 Reacties

 1. Uit: ‘Piloot & Vliegtuig 8-3-2017
  Nederlandse F-35 oefenen tijdens ‘Red Flag’

  Yuma, 17 Februari 2017. Twee Nederlandse F35’s voeren een hot pit refuel uit. Dit betekend dat de F35’s hun motor’s niet uitschakelen bij het opnemen van brandstof….
  LAS VEGAS …. Deze tweeweekse oefening staat bekend als de beste in de wereld voor militaire vliegers. De scenario’s waaraan zij worden blootgesteld, komen overeen met echte oorlogssituaties:twee keer per dag vliegen acht F-16’s een missie met zo’n 65 andere toestellen.

  …Aan Blue Air de taak om al deze dreigingen met een doordacht plan het hoofd te bieden, zowel in een verdedigende als aanvallende rol.

  Als onderdeel van het herstel brede inzetbaarheid van het F-16 wapensysteem, zijn drie groepen vliegers en grondpersoneel in totaal zes weken in de USA. Nu staat het gecombineerde detachement van Vliegbases Leeuwarden en Volkel op Nellis in Nevada. Ter voorbereiding op Red Flag oefenden twee groepen in totaal vier weken vanaf Davis Monthan Air Force Base in Tucson, Arizona.

  Daar vlogen ze dagelijks drie missies samen met toestellen van het Nederlands F-16 Opleidingsdetachement op Tucson International Airport. Vrijwel elke ochtend stond een gezamenlijke missie met twee Nederlandse F-35’s op het programma….. .Naast de Nederlandse afvaardiging doen aan Red Flag eenheden mee van de Amerikaanse landmacht, luchtmacht, marine en korps mariniers, uit Singapore en Spanje’.

  Mijn reactie op reactie van 24-4-2019,
  Groet- James van der Gulik

  Like

  • De Nederlandse F35-jactvliegtuigen staan in de VS en worden gebruikt voor het testen van de mogelijkheden en het trainen van de vliegers. Technici leren sleutelen aan het nieuwe toestel. Men moet toch ergens leren vliegen met die nieuwe jachtvliegtuigen, Maar ook moeten vliegtuigmonteurs worden opgeleid. Dat wordt gedaan in samenwerking met de USAF en Lockheed Martin.

   Dat er zo nu en dan wordt meegedaan aan bijvoorbeeld de Red Flag-exercities met de twee F35’s die we tot nu toe hebben voor trainingsdoeleinden is vrij normaal, wat dat maakt ook onderdeel uit van de opleiding van de piloten van de RNLAF om met diet toestel te vliegen; net zo als dat men in een rijlesauto zo nu en dan de snelweg opgaat om het rijden onder alle omstandigheden onder de knie te krijgen.

   Maar bij (internationale) oefeningen van de Klu hier in Nederland – waar het artikel over gaat – worden vooralsnog geen F35’s ingezet.

   Men dient echter onderscheid te maken tussen een oefening in het kader van Air Combat Maneuvering (ACM) waarbij het wapen en het materieel worden ingezet en geoefend onder verschillende omstandigheden, zoals ‘dogfights’). Het doel is om realistische luchtgevechtstraining aan te bieden voor militaire piloten en andere bemanningsleden uit de VS, de NAVO en andere geallieerde landen. Het maakt dan niet uit met wat voor type jachtvliegtuig men hieraan deelneemt.

   en het …

   … vliegen in de operationele test- en evaluatiefase. De F-35 is nog steeds in ontwikkeling. Samen met de USAF/Verenigde Staten en RFA/Groot-Brittannië test de Nederlandse luchtmacht het nieuwe vliegtuigtype en de (wapen)systemen aan boord. Eind 2015 werd bijvoorbeeld het interne 25mm-boordkanon voor het eerst vliegend afgevuurd. Het Nederlandse detachement testte de bewapening begin 2016. Dit gebeurde tijdens de zogenoemde operationele test- en evaluatiefase.

   In deze fase wordt ook gekeken hoe het vliegtuig, alleen én in samenwerking met andere wapensystemen (andere vliegtuigtypen, marineschepen, grondgebonden systemen) verschillende scenario’s uitvoert. Zo wordt direct kennis en ervaring opgedaan met het nieuwe toestel en daar waar nodig aangepast.

   en het …

   … oefenen door de piloten en andere bemanningsleden, etc, eenvoudigweg om alleen maar met de F-35 te kunnen vliegen.

   En dit zijn er nog maar die van de vele soorten oefeningen. ‘Frisian Flag’ valt in de categorie ACM.

   En wat de F35’s in de VS doen is voornamelijk oefenen in operationele test- en evaluatiefase – uiteraard voorafgegaan in het leren vliegen met deze toestellen.

   Like

 2. Vredesmissie of oorlogsmissies is om het even: Si vis pacem, para bellum!

  Er zijn nog geen JSF’s ingezet voor deelname aan (internationale) oefeningen. Bij elk nieuw ontworpen en geproduceerde voer-, vaar- en vliegtuig is er sprake van kinderziektes. Die worden door de fabrikanten verholpen middels updates. Dit soort zaken is allemaal contractueel (Request for Proposal (RFP)) vastgelegd.

  Drones mogen in principe niet over bewoond gebied vliegen; uitzonderingen daargelaten, welke alleen na een beschikking (met strikte voorwaarden) van het ministerie van Defensie, wordt toegestaan.

  Ze worden ingezet op oefenterreinen. Die zijn groot genoeg om daarmee te vliegen. De door Defensie gebruikte drones maken nauwelijks geluid omdat de missies die dergelijke toestellen uitvoeren zoveel als mogelijk geheim moeten blijven! Het heeft weinig zin om met een drone te vliegen als je al van verre zo’n ding hoort aankomen.

  Daarnaast beschikt defensie over drones van slechts enkele centimeters lang. Die vliegen zoals heli’s dat doen.

  Like

 3. In veel gevallen gaat het bij dergelijke internationale oefeningen met jachtvliegtuigen om oefeningen voor vredesmissies die eigenlijk vooral oorlogsmissies zijn. En er zijn nog steeds technische problemen met JSF’s die er ook wel bij betrokken zijn of worden.
  En hoe zit het met drones? Die maken best ook geluid. En hoe zit het dan met de privacy? En worden daar ook oefeningen mee gehouden voor militaire doeleinden?

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: