Koning en minister Wiebes brengen werkbezoek aan initiatieven op gebied van duurzame warmte in Andijk en Purmerend – #aardwarmtecentrale #geothermiecentrale

Koning Willem-Alexander en minister Wiebes op bezoek in Andijk en Purmerend

aardwarmte 050
Andijk | APB – Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagmorgen 9 april 2019 samen met minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een werkbezoek gebracht aan twee locaties die gericht zijn op duurzame warmte. In Purmerend bezochten zij een modelwoning die op stadsverwarming wordt aangesloten. Vervolgens werd in Andijk een bezoek gebracht aan particulier netbeheerder Energie Combinatie Wieringermeer (ECW). Dit bedrijf houdt zich onder meer bezig met geothermie. In het Energieakkoord heeft de Rijksoverheid afspraken gemaakt over het overstappen naar duurzame energie
.

Stadsverwarming Purmerend (SVP) produceert sinds juli 2014 zelf haar warmte en voorziet haar afnemers voor circa 70% van groene warmte, afkomstig van BioWarmteCentrale de Purmer. In de modelwoning, onderdeel van het programma GasVrij Purmerend, kunnen inwoners zien welke aanpassingen er nodig zijn om woningen gasvrij te maken. Tijdens het bezoek spraken de Koning en de minister met vertegenwoordigers van SVP, Warmtenetwerk, woningcorporaties en bewoners over de stappen die genomen moeten worden om woningen op duurzame warmte aan te sluiten en de vraagstukken die daarbij in de praktijk terugkomen. Na het gesprek werden Koning Willem-Alexander en minister Wiebes rondgeleid in de modelwoning.

ECW houdt zich sinds 2014 onder meer bezig met geothermie. Dit is een duurzame vorm van energie waarbij warm grondwater uit de diepe ondergrond wordt gehaald. Via een warmtewisselaar kan het water vervolgens gebruikt worden als warmtebron. Na het winnen van de warmte wordt het water weer teruggepompt in de putten die doorgaans 2000 tot 2500 meter diep liggen. ECW heeft inmiddels vijf geothermische doubletten; combinaties van twee naast elkaar liggende diepboringen. Op dit moment voorziet ECW primair de glastuinbouw op Agriport A7 van aardwarmte. De bedoeling is om de komende jaren ook woningen aan te sluiten op het geothermienet. Tijdens het bezoek kregen de Koning en minister Wiebes een rondleiding over het terrein. Aansluitend spraken zij met vertegenwoordigers van verschillende energieleveranciers en gemeente Den Haag over de uitdagingen bij het aansluiten van woonwijken op aardwarmte.

Het bezoek met minister Wiebes is het achtste in een reeks van bezoeken van de Koning met ministers en staatssecretarissen. De Koning krijgt bij deze werkbezoeken te zien hoe een belangrijk onderdeel van het beleid van de bewindspersoon uitpakt in de praktijk en gaat daarbij in gesprek met betrokkenen.

Eén reactie

  1. Afgelopen zaterdag bezocht ik het complex van ECW in Andijk in het kader van de ‘Kom in de Kas’ dag. Elf tuinbouwbedrijven halen hun energie voor 40% uit de opwekking van energie via aardwarmte door het ECW. Zowel het bezoek aan de tuinbouwbedrijven als aan het ECW waren zeer de moeite waard. En het is dan ook terecht dat koning Willem Alexander het ECW heeft bezocht. Misschien kan hij een volgende keer ook wat tuinbouwbedrijven bezoeken.

    Like

Reacties zijn gesloten.