Professor Röttgering – lezing in Volkssterrenwacht Orion: Een nieuwe hemelkaart met honderdduizenden onbekende sterrenstelsels

Foto 07-04-19 om 08.17
Op woensdag  10 april a.s. geeft  professor  Röttgering in Volkssterrenwacht Orion de lezing: Een nieuwe hemelkaart met honderdduizenden onbekende sterrenstelsels. De LOFAR-telescoop, de Low Frequency Array, heeft het unieke vermogen om de hemel gedetailleerd in kaart te brengen op metergolflengten.

LOFAR geldt op dit moment als de voornaamste telescoop in zijn soort. LOFAR is ontworpen, gebouwd en wordt nu beheerd door ASTRON  (Nederlands instituut voor radioastronomie) en werkt door de signalen van meer dan 100.000 afzonderlijke dipoolantennes, uitgestrekt over 7 landen en met Exloo (Drenthe) als kernlocatie, met elkaar te combineren. Een internationaal team van meer dan 200 astronomen uit 18 landen heeft de eerste fase gepubliceerd van de ongekend gevoelige LOFAR radiosurvey.

De data toont honderdduizenden nooit eerder waargenomen sterrenstelsels en werpt nieuw licht op tal van onderzoeksterreinen, waaronder de fysica van zwarte gaten en de evolutie van clusters van sterrenstelsels. Over de spreker: Professor  Röttgering  is  Nederlandse sterrenkundige, wetenschappelijk directeur  van de Leidse sterrenwacht en  hoogleraar Observationele kosmologie.

Huub Röttgering observeert actieve sterrenstelsels, clusters en grootschalige structuren in het verre heelal om inzicht te krijgen in hun oorsprong en evolutie.

Interessante wetenschappelijke onderwerpen zijn de aard van extreem rode sterrenstelsels, starburst sterrenstelsels, cluster radio halo’s en tori van de nabijgelegen actieve galactische kernen.

Professor Röttgering heeft ook interesse in de ontwikkeling van interferometrische technieken. Als PI van het project Development and Commissioning van LOFAR voor de astronomie (DCLA) en als de eerste voorzitter van de Sterrenkunde Research Committee LOFAR’s (ARC), speelt Röttgering een leidende rol in de ontwikkeling van LOFAR. Hij is ook betrokken bij de ontwikkeling van optische en infrarood interferometers (MIDI op de VLT interferometer en ESA’s Darwin en NASA’s TPF ruimte interferometers).

  • Locatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
  • Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
  • Van te voren aanmelden via: pr@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch
    via 06-48850445 .
  • Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,–.p.p (dit is incl. een kopje koffie in de pauze).
%d bloggers liken dit: