Opening Aardwarmtecentrale in Andijk #aardwarmteproject

De dorpsraad was ook uitgenodigd en liet dit filmpje maken
(Video © CapAnd)

Andijk | Vanmiddag werd de eerste Aardwarmtecentrale van Andijk officieel in gebruik genomen. Eigenlijk heet het een geothermiecentrale maar voor een goed begrip houden we het op een aardwarmtecentrale. De opening werd door het openen van een tijdcapsule een feit en op instigatie van Robert Kielstra, directeur van ECW, werd het champagneglas geheven door alle genodigden en medewerkers van ECW.

Fossiele brandstoffen raken op en de geothermiecentrale in Andijk levert schone aardwarmte voor de glastuinbouw de polder Het Grootslag. Twee vliegen in één klap want ook de uitstoot wordt hierdoor drastisch verminderd.

De boortoren op de Nieuwe Dijk in Andijk
(foto © CapAnd)

Bij de bouw van de centrale leek het er dat er een raketlanceerplatform werd gebouwd maar van de boortoren is nu niets meer van te zien. Daarvoor in de plaats de centrale waar de warmtewisselaar staat en op het buitenterrein grote geïsoleerde leidingen die uit de grond komen en enorme pompen die het warme water met een temperatuur van 80° Celsius uit de bodem pompt naar de warmtewisselaar pompt.

Het warme water wordt van een diepte van 2 km opgepompt. Op dit moment zijn er circa 10 glastuinbouwbedrijf die op deze centrale aangesloten zijn. Dat levert een besparing op van circa 50% van het huidige gasverbruik.

Gedeputeerde Bond (…Jaap Bond) van de provincie Noord-Holland was ook aanwezig en hield de aanwezigen voor dat er een modus operandi gevonden moet worden waarbij duurzaam ondernemen meer gangbaar wordt maar ook dat de werkgelegenheid wordt behouden. Als voorbeeld haalde Bond de hoogovens aan van Tata Steel in IJmuiden waar zo’n 10.000 mensen werken en zo’n 20.000 bij toeleveringsbedrijven of bedrijven die op een andere manier gerelateerd zijn aan de hoogovens: “We moeten voorkomen dat zo’n bedrijf uit dit land vertrekt”, zei Bond.

Bond gaf ook te kennen dat in Andijk min of meer alles uitgevonden moet worden wat aardwarmte aangaat, “die kennis is belangrijk en moet gedeeld worden”, aldus de gedeputeerde.

Zaterdag kunnen inwoners van Andijk zelf de aardwarmtecentrale bekijken want dan wordt de centrale opengesteld voor het publiek in het kader van de jaarlijkse “Kom In De Kas“.

De dorpsraad Andijk was ook uitgenodigd en vertegenwoordigd door Wim Floor, Gerard Schuitemaker en Gerrit van Keulen: “We hebben ons destijds uitvoerig laten informeren over dit project en hebben onder meer een bezoek afgelegd bij de centrale in de Wieringermeerpolder. Als dorpsraad zijn we zeer positief over dit project, dat hebben de gemeente destijds ook laten weten toen er naar ons standpunt werd gevraagd inzake de bouw van de warmtecentrale,” aldus Gerrit van Keulen van de dorpsraad.

Bekijk ook de “Foto’s Opening Aardwarmtecentrale in Andijk

%d bloggers liken dit: