Vannacht gaat de zomertijd in

AVC 20171230 015 2232Komende nacht gaat de Zomertijd in! Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd. Standaardtijd is de tijd die we normaliter hanteren gedurende de periode die we aanduiden als zijnde Wintertijd…

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

De Zomertijd duurt tot zondag 27 oktober 3:00 uur.

Einde Zomertijd in zicht

Het lijkt erop dat op zijn vroegst in 2021 het afgelopen is met de zomer- en wintertijd. Het Europees Parlement is namelijk voor het afschaffen van het jaarlijks verzetten van de klok, dat zou -zo mogelijk- dan moeten ingaan in 2021. De beslissing om te kiezen voor bijvoorbeeld een permanente zomertijd is echter aan de lidstaten zelf.

Om te voorkomen dat er in Europa een lappendeken ontstaat aan verschillende tijdzones komt er een speciale commissie die met voorstellen komt.

Het onderwerp komt nu eerst aan de orde in een overleg van de Europese ministers van Verkeer. Het lijkt er niet op dat die het voorstel op korte termijn zullen overnemen, waardoor het maar de vraag is of er in 2021 al een besluit ligt.

%d bloggers liken dit: