Wilgaerden en De Zorgcirkel geven uitkeringsgerechtigden kans

image

Geslaagd voor zorgopleiding –
klaar voor de toekomst

Donderdag 7 februari 2019 ontvangt een groep uitkeringsgerechtigden van WerkSaam Westfriesland het diploma voor de BBL-opleiding Helpende Zorg en welzijn Niveau 2 via het ROC Kop van Noord-Holland. Een jaar geleden begonnen zij aan een intensief traject van leren en werken. Nu, met diploma op zak, gaan ze vol enthousiasme aan de slag in een betaalde baan bij zorginstellingen Wilgaerden en De Zorgcirkel.

Tijdens de 1-jarige opleiding gingen cliënten van WerkSaam direct aan de slag bij Wilgaerden en De Zorgcirkel, zodat de opgedane theoretische kennis gelijk in de praktijk kon worden gebracht. Ze kregen zes uur in de week onderwijs via het ROC Kop van Noord-Holland. Daarnaast werkten zij achttien uur in de week onder begeleiding in een van de zestien locaties van erkend leerbedrijf Wilgaerden of bij De Zorgcirkel. Van de 14 leerlingen die aan de opleiding startten, krijgen er 11 nu hun diploma. En ze krijgen gelijk een contract voor minimaal 1 jaar.

Jeroen de Groot, arbeidscoach bij WerkSaam Westfriesland: “Het leer-werktraject is goed gegaan. De groep had veel steun aan elkaar. Dat was soms ook nodig, want na zoveel jaren de schoolbanken weer in is soms best uitdagend. Sommige cliënten gaan hierna nog door met niveau 3. Ook de werkgevers zijn heel tevreden. Kortom, ik ben serieus trots op onze cliënten.”

Nooit uitgeleerd!

Mirjam Kerssens (HR-adviseur bij De Zorgcirkel): “Mensen zijn nooit uitgeleerd. En ook al heb je geen diploma, ook als zij-instromer kun je je ontwikkelen en doorstromen.

Door de samenwerking met WerkSaam hebben we vier zij-instromers een leerwerkplek

geboden: zij werden begeleid vanuit school én bij ons op de werkvloer. Leren en werken loont (en dat is niet alleen het salaris)! Als je er een tijd uit bent geweest en weer zingevend werk gaat doen, geeft dat ook heel veel voldoening. Wij hebben gemerkt dat onze nieuwe medewerkers heel blij waren met deze geboden kans, maar wij zijn ook blij met hen! Weer 4 gediplomeerde medewerkers voor de zorgsector. Wat we vooral zoeken bij onze (toekomstige) medewerkers: sta je in de fik om vanuit je hart zorg te geven aan onze bewoners? Zo ja, dan leiden wij je op voor een prachtige baan in de zorg!

De zorg heeft te maken met een grote krapte op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat je niet alleen naar schoolverlaters kunt kijken. Volgens Iris van Bennekom, directeur van Wilgaerden hebben zij-instromers de toekomst voor wat betreft het aantrekken van nieuwe medewerkers in de ouderenzorg. “Zij-instromers werken en leren tegelijk. Het zijn vaak mensen die zelf ook wat ouder zijn, dan wordt werken in de ouderenzorg vaak aantrekkelijker gevonden. Mensen bij WerkSaam nemen bagage mee, levenservaring. Juist daarom hebben zij onze cliënten veel te bieden.”

Maatwerkopleidingen is de formule voor de arbeidsmarkt.

Petra Moltmaker (Accountmanager Zorg&Welzijn) geeft aan dat het ROC Kop van Noord-Holland met enthousiasme de opleidingsvraag van Werksaam Westfriesland een jaar geleden heeft opgepakt. De Onderwijsgroep Noordwest-Holland, de coöperatie van de bedrijfsopleidingafdelingen van het ROC Kop van Noord-Holland en het Clusius College, heeft een maatwerkopleidingsplan gemaakt. De lessen werden op verschillende locaties aangeboden. De lessen huishoudelijke zorg en basis-verzorging werden bijvoorbeeld in het praktijklokaal van Wilgaerden gegeven. Andere lessen in een theorie of computerlokaal van het Clusius College. Vakbekwame docenten gaven één maal per week lessen in beroepsvakken. Eens in de twee weken kwam er een speciale docent om de deelnemers Rekenen en Nederlands te leren.

Het traject was vooral succesvol, omdat naast de lessen de docenten ook op de werkplek van de deelnemers kwamen en daar individueel op maat, begeleiding gaven in het werk. Een belangrijk proces in het leren en het bereidt de nieuwe zorgmedewerkers goed voor op het werken in de zorg. Samen opleiden, onderwijs met en in de praktijk, is de formule voor de toekomst!

%d bloggers liken dit: