Medemblik- James Watt weekend bij Stoommachinemuseum.

imageOp 19 en 20 januari opent het Stoommachinemuseum aan Oosterdijk 4 zijn deuren voor een bijzonder James Watt weekend. Het hele jaar 2019 staat in het teken van deze Schotse geleerde die in 1769 patent kreeg op de condensor.

Hij verbond die aan de stoommachine, waardoor die driemaal zuiniger en efficiënter werd. Elke uitvinder borduurt voort op het werk van anderen. Zo ook James Watt. Hij verbeterde met zijn condensor de stoommachine van Thomas Newcomen, die gebruikt werd om de mijnen droog te houden. In 1783 verbeterde James Watt zijn eigen machine zodat die een draaiende beweging kon maken. Algemeen wordt James Watt dan ook gezien als de uitvinder van de ‘moderne’ stoommachine.

James Watt was een Schotse ingenieur die op 19 januari 1736 geboren werd in het plaatsje Greenock. Hij leefde in de 18e eeuw, ook wel de ‘eeuw van de wonderen’ genoemd. Geleerden gingen zelf op onderzoek uit en gingen af op feiten. James Watt was een genie, hij behoorde tot de ‘Vaders van de Industriële Revolutie’. Hij ging samenwerken met fabrikant Matthew Boulton en bouwde onder de naam Boulton & Watt honderden stoommachines. James Watt overleed op 25 augustus 1819 op de leeftijd van 83 jaar.

Maar kijk dit weekend niet raar op als de geest van James Watt in hoogsteigen persoon door het museum rondwaart! Plotseling staat u oog in oog met deze geleerde en leidt hij u rond door de tentoonstelling ‘Watt nog meer’. Op 9 banners, opgesteld tussen de stoommachines onder stoom, wordt de werking en geschiedenis van deze revolutionaire uitvinding in woord en beeld toegelicht.

Op 19 januari geeft directeur Harry de Bles om 14.00 uur ook het startsein van het Jubileumjaar door het jubileumlogo te presenteren. Want niet alleen is het 250 jaar geleden dat James Watt de stoommachine verbeterde, maar ook viert het Stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’, waar het museum gevestigd is, zijn 150-jarig bestaan. Aansluitend ontvangt de winnares van de kerstvakantie publieksactie uit handen van fotograaf Hans Albers één van de werken uit zijn expositie ‘De Schoonheid van Roest’ die binnenkort vervangen wordt door een nieuwe tentoonstelling.

Veel festiviteiten staan dit jaar op stapel, zoals het West-Fries weekend, Jubileumweekend, Meccanoweekend, Ambachtenweekend en nog veel meer, waaronder ook diverse interessante lezingen en de museumtheatervoorstelling ‘Onder Druk’. Speciale aandacht gaat uit naar de lezing op zondag 3 februari. Emeritus-hoogleraar Harry Lintsen houdt een boeiend betoog over de invoering van de stoomtechniek in Nederland. De lezing ‘De glorieuze doorbraak van Stoom’ vindt plaats in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum, aanvang 14.00 uur. Meer informatie kunt u vinden op: www.stoommachinemuseum.nl

  • Nederlands Stoommachinemuseum
    Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
    Telefoonnummer: 0227 544732 Openingstijden James Watt weekend: 10 uur tot 16 uur. Toegangsprijzen: Jongeren (4-18 jaar) € 5,00
    Volwassenen € 8,-
    Museumjaarkaarthouders gratis

Foto aangeleverd