Eerste Pianofestival voor amateurpianisten van alle leeftijden in Nederland

image
AMSTERDAM – Zaterdag 22 december vindt de eerste editie van PianoFest plaats in het Conservatorium van Amsterdam. Het is daarmee het eerste pianofestival dat zich richt op amateurmusici van alle leeftijden uit heel Nederland. Iedereen kan zich tot 1 december aanmelden.

Het podium dat zij verdienen.

In navolging van succesvolle festivals voor amateurpianisten in het buitenland is PianoFest het eerste festival in Nederland dat amateurmusici van alle leeftijden een podium biedt. Steden waar festivals als deze al plaatsvinden zijn Parijs, Boston en Sint-Petersburg*.

Wat het festival in Amsterdam bijzonder maakt is dat het voor iedereen toegankelijk is. Amateurpianisten van alle niveaus en leeftijden krijgen de mogelijkheid om voor 5 minuten in de huid te kruipen van een echte concertpianist. PianoFest biedt alle 140 deelnemers een inhoudelijke beoordeling, inclusief een geluids- en video-opname van hun optreden. Het podium staat open voor klassiek, maar ook andere muziekstijlen zijn welkom. Ook eigen composities. ‘’Het doel van het festival is om amateurmusici het podium te geven dat zij verdienen en om muziekliefhebbers te laten zien hoe leuk het is om zelf muziek te maken’’ vertelt Lizzy Beekman, oprichter van PianoFest.

Vakjury

Wanneer deelnemers iets meer uitdaging zoeken kunnen zij deelnemen aan het concours. Zij worden dan beoordeeld door een vakjury, die bestaat uit pianisten als Yoram Ish-Hurwitz, Daria van den Bercken, Tilmar Junius, Nino Gvetadze en David Kuyken. De finale van het concours vindt plaats in de avond, inclusief een optreden van meesterpianist Hannes Minnaar. Hij won zelf ook ooit een amateurconcours.

Het festival biedt ook een breed en interactief randprogramma waar deelnemers, maar ook het publiek en de gewone muziekliefhebber, gratis aan kunnen meedoen.

Amateurmusici kunnen zich tot 1 december aanmelden voor PianoFest. Bezoekers kunnen een gratis dagkaart of een kaartje voor de finale bemachtigen via de website (www.pianofest.nl). Het festival wordt georganiseerd door Stichting PianoFest in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam.

* Parijs: www.pianoamateurs.com, Boston: www.bostonpianoamateurs.org, St. Petersburg: http://www.pianobridges.com

%d bloggers liken dit: