Nieuwe provinciale wegnummers N194 en N307

De provinciale wegen van project N23 Westfrisiaweg krijgen nieuwe wegnummers.

Vanaf dinsdag 6 november heet de nieuwe weg tussen Heerhugowaard en de A7 bij Avenhorn de N194. En vanaf dinsdag 13 november heet de nieuwe weg tussen de A7 Hoorn-Noord en Enkhuizen de N307.

Omnummering

Dit betekent dat alle hectometerpalen langs de weg op die data zijn vervangen door paaltjes met de nieuwe wegnummers. Daarnaast wordt ook de bewegwijzering op deze wegen de komende periode verder aangepast aan de nieuwe wegnummers.

De provinciale weg N194

N194

De werkzaamheden in het westelijk deel van het project zijn op 6 november grotendeels klaar.  Het verkeer rijdt dan over de hoofdrijbaan van de nieuwe provinciale weg N194 en (brom)fietsers rijden over en door de nieuw aangelegde fietspaden en -tunnels. Het langzaam verkeer rijdt over de parallelwegen.

De N194 loopt vanaf de N242 bij Heerhugowaard tot aan de A7. De nieuwe weg loopt over de nieuwe aangelegde rondweg Heerhugowaard, de huidige N507 (Heerhugowaard – De Goorn) en een deel van de N243 (De Goorn – A7). Omdat het nu één weg is, is er voor één wegnummer gekozen, de N194. De gehele N507 komt dus te vervallen en een gedeelte van de N243 wordt omgenummerd.

De provinciale weg N307

N307

Bij de openstelling van het stuk nieuwe N307 tussen de Markerwaardweg in Zwaagdijk en de Voetakkers in Lutjebroek op 13 november, wordt tegelijkertijd de gehele weg tussen de A7 bij Hoorn-Noord en Enkhuizen omgenummerd tot de N307.

De nieuwe N307, vanaf de A7 richting Enkhuizen, gaat gedeeltelijk over de N302 en voor een deel over de N506. De huidige N302 ten noorden van Hoogkarspel, Grootebroek en Bovenkarspel (vanaf de Markerwaardweg richting Enkhuizen) wordt begin volgend jaar omgenummerd naar een nummer in de 5-serie, namelijk N505.

De werkzaamheden in dit oostelijk deel van het project zijn op 30 november klaar. Dan gaat het laatste deel van de weg, het viaduct bij de A7 in Hoorn-Noord, open voor verkeer.

Waarom heten de wegen straks geen N23 Westfrisiaweg?

De naam N23 komt nog uit de tijd dat er sprake was van een nieuwe Rijksweg tussen Alkmaar en Zwolle. Deze weg kwam er niet. In plaats daarvan heeft vanaf 2005 de regio (gemeenten, hoogheemraadschap en bedrijfsleven) samen met de provincie de handen ineen geslagen. Daaruit is het huidige project N23 Westfrisiaweg voortgekomen, dat in naam nog herinnert aan de eerdere ideeën, maar in de uitvoering een meer op de regio gerichte koers is gaan varen.

Dat is te zien aan de verschillen tussen het oostelijk en het westelijk deel. Het oostelijk deel is grotendeels een zogenaamd regionale stroomweg, met 2×2 rijstroken, ongelijkvloerse kruisingen en daar mag 100 kilometer per uur gereden worden. Het westelijk deel is een gebiedsontsluitingsweg, met grotendeels 1 rijbaan met 2 rijstroken, kruisingen met rotondes en fietstunnels en een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.

Na openstelling van de nieuwe verbinding kan deze weg geen N23 heten omdat het een provinciale weg is. Vandaar dus de nieuwe nummers N194 en N307.

Meer informatie over de wegnummers.

Beeldmateriaal en bron: Provincie Noord-Holland

%d bloggers liken dit: