KBO-PCOB: App voor ouderen om zich te weren tegen babbeltrucs

image
De Dorpsraad Andijk krijgt met enige regelmaat vragen van kinderen over wat hun ouders kunnen doen om hen weerbaar te maken tegen babbeltrucs. In eerste instantie is hen informeren. De dorpsraad doet dat regelmatig als blijkt dat er weer slachtoffers in de regio te betreuren zijn die te maken kregen met een of andere andere babbeltruc.  Ook raden we ouderen en hun kinderen aan niets te kopen aan de deur, hoe voordelig het ook zou mogen klinken. En vooral niemand binnenlaten die je niet kent! De criminelen die met slechte bedoelingen aan de deur komen zijn vasthoudend en zijn erop uit aan geld te komen of waardevolle voorwerpen. Ze verzinnen van alles!

“We begrijpen dat het niet makkelijk is voor ouderen om een omslag te maken in hun manier van benaderen van personen aan de deur. Ze zijn vaak beleefd en vriendelijk, welwillend en al helemaal niet gewend om iemand van het tuinpad af te sturen”, aldus Gerrit van Keulen van de dorpsraad. “Gelukkig hebben KBO en PCOB de handen ineengeslagen en samen aan een app gewerkt waarmee ouderen, en kinderen hun ouders weerbaar kunnen maken om gasten aan de deur met babbeltrucs weg te krijgen. Maar het is ook van belang dat ouderen zich goed laten voorlichten en dat kinderen hun ouders blijven informeren. Ook wij als dorpsraad”

Maandag 8 oktober, aan het het begin van de Week van de Veiligheid, lanceerde KBO-PCOB een primeur in Nederland, namelijk een virtuele weerbaarheidstraining voor ouderen. Met deze multifunctionele training kunnen ouderen hun weerbaarheid verhogen en beter weerstand bieden tegen de zogenoemde babbeltruc.

Met name ouderen slachtoffer

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen met name ouderen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind naar het toilet mag. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

Digitaal oefenen in verschillende situaties

image

Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor babbeltrucs. De huidige voorlichtingscampagnes richten zich met name op gedragsverandering, waarbij informatie en praktische adviezen worden gegeven om babbeltrucs te voorkomen. Maar waarschuwen alleen helpt onvoldoende, zo leert de praktijk.

Daarom ontwikkelde KBO-PCOB met behulp van de Vrije Universiteit van Amsterdam een aanvullende methode om mensen meer bewust te maken van hoe ze moeten handelen bij babbeltrucs. Een virtuele training dus om de weerbaarheid van ouderen tegen babbeltrucs te vergroten. In een zestal situaties wordt de babbeltruc virtueel nagebootst en kan er worden geoefend om de oplichter succesvol te weerstaan. Deze training heeft de vorm van een tabletapplicatie, waardoor deze meteen voor een grote groep ouderen beschikbaar is.

Feedback op stemgeluid

Een bijzondere vorm van feedback die gebruikers krijgen op hun gedrag tijdens de scenario’s die geoefend worden, heeft betrekking op hun stemgeluid. Immers, afgezien van wat ouderen zeggen tijdens een babbeltruc, is het ook belangrijk hoe ze dit zeggen. In het geval van een babbeltruc is het van belang dat mensen een voorstel kunnen afwijzen. Essentieel hierbij is om dit op een assertieve manier te doen. Assertief spreken betekent dat men vastberaden en vol zelfvertrouwen spreekt, dus vloeiend en zonder veel aarzelingen.

Om deze eigenschappen te kunnen herkennen in het stemgeluid van de gebruiker, is gebruik gemaakt van recentelijk ontwikkelde software op basis van Kunstmatige Intelligentie. Deze software kan, op basis van trainingsvoorbeelden, assertiviteit in iemands stem herkennen en via een uitslaand metertje weergeven.

De virtuele weerbaarheidstraining van KBO-PCOB is vanaf maandag 8 oktober 2018 gratis beschikbaar via Google Play Store en de App Store onder de naam ‘trucs tegen babbeltrucs’.

> Directeur KBO-PCOB Manon Vanderkaa licht de app toe in deze video van Telegraaf.nl

Apparaatvereisten

De minimale vereisten voor het gebruik van de app Trucs tegen babbeltrucs:

  • In de Apple Appstore voor iPad met IOS 11 of hoger (600 MB), alleen voor de iPad en niet voor de iPhone.
  • In de Google Playstore voor Android 7 of hoger (996MB), het kan zowel op tablet als op telefoon. Op de telefoon zijn de letters erg klein, maar werkt de spraakanalyse wel beter.

De app is na het downloaden zonder internet te gebruiken. De spraakanalyse is alleen te gebruiken met een heel sterke internetverbinding.

%d bloggers liken dit: