Vliegend plectrum?

20181007_151623 
Dit vliegende plectrum zit zomaar bij ons op het raam… Het is een wants, een groene wants! Of beter, een groene schildwants. Ergo, een groene stinkwants!

Heb je de drang ‘m te pakken (sommige mensen hebben die drang nu eenmaal) dan scheidt (met een korte ei) dit beestje uit zijn klieren een vetachtige substantie af dat een uur in de wind meurt! Vandaar de naam. Bij gewassen/planten kun je die geur ook hebben…

Het is niet bepaald een graag geziene insect, zoals ’t lieveheersbeestje (foto onder), want de wants leeft van plantensappen die met de steeksnuit worden opgezogen. Hierdoor wordt schade aangericht aan gewassen en bovendien krijgen de planten een typische ‘wantsengeur’. Vooral de hazelaar is een belangrijke voedselplant!

"Ow, Bep, wat ruiken die rozen vreselijk!" is al een aanwijzing dat de roos bij jou in de tuin visite heeft gehad van de groene stinkschildwants… of het zijn de sokken van degene die het ruikt! Dat kan ook nog!

Door de aangebrachte schade wordt de soort wel als een plaaginsect gezien en er zijn bedrijven die de uitroeiing van wantsen in hun verkooppakket hebben!

Zolang ze groen zijn is het redelijk warm weer, wordt het kouder dan maken ze zich op voor de winter en kleuren ze bruin. Na de overwintering komen ze in de lente weer langzaam aan op kleur, dat wil zeggen, ze worden weer helemaal groen!

Foto’s © CAPAND 2018

image