Opzij! Maak plaats! Aan de kant! De Asteroïde 2018 SP1 komt er aan!

image
Met een snelheid van circa 57.000 km per uur raast op 3 oktober een asteroïde met een afmeting van 70 bij 160 meter onze aardkloot voorbij! En dat zelfs op een afstand van slechts 0,44 au ofwel op bijna 66 miljoen kilometer! Voor astronomische begrippen is dat op een haartje na! Zou deze kei op de aarde knallen dan is het uit met de pret en kun je de vakantie voor 2019 wel annuleren! En de vakanties van de jaren daaropvolgende ook!

NASA (wie anders) ontdekte de asteroïde bijtijds en wel op 19 september j.l., we hebben dus zat tijd om al het nodige te doen om een botsing te voorkomen! Of om de waardevolle spullen op een veilige plaats te leggen… NASA heeft deze asteroïde dan ook uit voorzorg in de categorie: “potentieel gevaarlijk” (potentially hazardous) geplaatst. Kun je achteraf niet zeggen dat je het niet wist als het toch verkeerd afloopt.

Tuinstoelen
Ga er dus maar voor zitten, trek de tuinstoelen maar weer uit de schuur! Om 02:25 uur komt deze enorme kei voorbij (rijmt ook nog). Heb je ‘m gemist omdat je ’t niet wist (rijmt ook) of ben toch in slaap gevallen dan is dit stuk steen op 3 november nog te zien in de buurt van Venus! (dat rijmt niet!)

We zijn nog niet klaar want nadat de 2018 SP1 (de naam van dit stuk gesteente*) veilig de aarde is gepasseerd zijn er nog eens vijf andere rotsblokken die de aarde deze maand dicht zullen benaderen. Het kan niet op! Je kunt de tuinstoelen dus laten staan!

  • Asteroïde 2018 EB op 7 oktober en
  • Asteroïde 2014 US7 op 17 oktober
  • Asteroiden UG1 en GC221 een dag later, op 18 oktober
  • Asteroide 475534 2006 TS7 vliegt op 29 oktober de aarde voorbij, maar deze heeft een diameter van circa 340 meter en is daarmee de grootste van de vijf asteroïden!

Zet dit ook maar alvast in je agenda namelijk dat de Asteroïde 2018 SP1 in de vroege ochtenduren van 2 oktober 2051 weer te zien zal zijn!

* Classificatie: Apollo (NEO) 2018 SP1 – NEO staat voor Near Earth Object.

Beeldmateriaal: NASA USA


image

Vraag: Hoeveel van die asteroïden zijn er eigenlijk in ons zonnestelsel?

Antwoord: Ik heb ze niet geteld, maar dit filmpje geeft een aardig inzicht van het aantal asteroïden die bekend zijn…

Vraag: Hoeveel asteroïden zijn er in ons zonnestelsel die niet bekend zijn?

Antwoord: Goeie vraag, maar dat is niet bekend! Waren ze bekend dan is het aantal ook bekend, maar omdat ze niet bekend zijn kan het aantal ook niet genoemd worden.