Zwammen in het herfstbos

image
Tijdens het Weekend van de Wetenschap 2018 wordt er in het Streekbos aandacht gegeven aan de paddenstoelen die er groeien. Zin een zwammenspeurtocht voor alle leeftijden op zondag 7 oktober? Kom dan om 14.00 uur bij IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen. Ga samen met de IVN/KNNV gidsen het Streekbos in en ontdek er allerlei soorten. Deze activiteit is gratis maar een vrijwillige bijdrage is prima.

Paddenstoelen, vooral in het najaar steken ze overal hun hoedjes boven de grond en ze ruiken naar herfst. Afhankelijk van het weer en de temperatuur groeien er meer dan 250 soorten in het Streekbos, van minizwammetjes op een rietstengel tot handgrootte op een boomstronk (zie foto). Pluk ze niet en geniet van de wonderlijke vormen en kleuren. Wist je…dat je een paddenstoel het beste met een spiegeltje kan bekijken? Dan kan je de onderkant zien zonder hem te beschadigen. Er zijn er met gaatjes, buisjes, lamellen en ze hebben soms grappige namen zoals Groene glibberzwam, Plooirokje, Fopzwam of Klontjestrilzwam.

Met de zwarte vloeibare sporen van de inktzwammen is iets bijzonders aan de hand: je kan er mee schrijven, zijn naam zegt het al. Probeer het maar!

image

Fotobijlage: Zadelzwam en Zwavelzwam : Toos Brink