Nachtvlindernacht | Open Dag Egboetje | Schildpadden en baardagamen

image

Vlinderspecialisten van het KNNV / IVN gaan op zaterdag 22 september met veel licht en zoetigheid op jacht naar nachtvlinders in het Egboetswater. Dit alles in het kader van hun onderzoeksproject naar vlinders in West-Friesland.

Van 20.00 uur tot middennacht zoeken zij naar de wonderlijkste soorten op het terrein aan de Liederik 15, 1678JC Oostwoud; afslag Hauwert. De inleiding en het onderzoek is binnen bij IVN West-Friesland in het Egboetje. Er is voor de bezoekers ook een collectie opgezette nachtvlinders te zien. Zorg voor gepaste kleding en schoeisel bij vochtig weer.

Nachtvlinders hebben uitstekende schutkleuren om overdag niet op te vallen onder bladeren of op een boomstam. Er zijn in West-Friesland zo’n 450 soorten nachtvlinders geteld, t.o.v. de twintig soorten dagvlinders zijn dit er dus aanzienlijk meer! Afhankelijk van de weersomstandigheden levert dit onderzoek interessante exemplaren op zoals b.v. het Groot avondrood, de Iepentakvlinder en de Appeltak. Uiteraard worden ze na onderzoek weer losgelaten.

Foto Ligusterpijlstaart: Fred Weel

image

OPEN DAG EGBOETJE en NATUURTERREIN

Zondag 23 september wordt de jaarlijkse Open Dag gehouden in het IVN Natuurcentrum het Egboetje in het gelijknamige Egboetswater. Het kleinste NME-centrum in West-Friesland is een knus gebouwtje in een heringericht instructiebos. De poort staat open van 11.00 – 16.00 uur en iedereen is welkom om dit stuk natuurbos te bekijken. Het voormalig sneeuwklokjesterrein is door Het Recreatieschap Westfriesland ter beschikking gesteld voor natuureducatie. Het Egboetje aan de Liederik 15, 1678 JC Oostwoud is met de auto te bereiken via Hauwert-Wervershoof en voor fietsers en voetgangers ook via de brug.

Gratis activiteiten voor alle leeftijden: (Programma onder voorbehoud).

  • – Open Egboetje met tentoonstelling en kinderquiz met thema bomen.
  • – Slootonderzoek met schepnet en waterbeestjes op naam brengen.
  • – Overzicht van de nachtvlinders die de nacht ervoor zijn gevangen.
  • – De imker laat zijn bijenkasten van dichtbij zien en vertelt over zijn bijenvolken en het imkeren. Het is een goed honingjaar!
  • – Korte rondleidingen door een IVN-gids over het Natuurpad, langs de paddenpoel en vleermuiskasten en een langere rondleiding door het naastgelegen Egboetswater.
  • – Themawandeling met zoekopdracht: Wat hoort hier niet?
  • – Met een polderschuit door het Egboetswater varen, een nazomerse ervaring (onder voorbehoud).

Foto ’s varen en vissen: Douwe Greydanus

image

Schildpadden en baardagamen

image

Een beetje prehistorisch van uiterlijk zijn ze wel, en ze kunnen oud worden als huisdier, mits je ze goed verzorgd. Reptielenverzorger Mychel Cornelissen houdt op zondag 23 september vanaf 14.00 uur een reptielenpresentatie bij het IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen. Hij neemt een aantal baardagamen en waterschildpadden mee van thuis en van kinderboerderij SKIK uit Hoogkarspel en kan er boeiend over vertellen.

Horen water- en moerasschildpadden eigenlijk thuis in de Nederland de wateren? Een schildpad of agaam als huisdier, hebben die veel verzorging nodig? Tijdens de demonstratie komen allerlei onderwerpen zoals de behoeften, kenmerken en bijzonderheden van deze koudbloedige dieren ter sprake en dat neemt vooroordelen wellicht weg.

Foto Geelwangschildpad: Toos Brink