Ballonvaarten boven West-Friesland

image
Zo’n dikke 200 jaar geleden moet het een verschijnsel zijn geweest die boeren, burgers en buitenlui op hun knieën brachten want het kon wel eens de langverbeide einde der tijden zijn. Nog nooit eerder zagen zij een dergelijk verschijnsel! Nog nooit eerder hadden zij erover gelezen of ervan gehoord! En nu zweefde het boven hun hoofd! Welk lot zou het hen brengen? Was de Dag des Oordeels aangebroken?

Weten doen we het niet maar het is wel voor te stellen dat men met angst en beven naar dit fenomeen stond te kijken. Wat was het, wie zat erin en waarom?! Het ‘Grote Waarom’ knaagde aan het geweten van de herenboer die net op het punt stond ergens achter in de grote schuur een frisogende deerne tot in de finesses wegwijs te maken in de wondere wereld van een veehouderij…

De luchtballon zweefde op het moment van het maken van de foto, boven Avenhorn zoals je zelf al had vastgesteld,. Maar hoe en wanneer werd de eerste ballon in de vaart gebracht? En wie had dit uitgevonden?

De heteluchtballon werd op 4 juni 1783 door Joseph en Étienne Montgolfier gedemonstreerd. Hun ballon was van doek gemaakt en gevoerd met wit papier. Het papier was bestreken met aluin als brandwerende laag en het werd bijeengehouden met ongeveer 2000 knopen. De ballon was onbemand en overbrugde een afstand van 2 km.

Op 19 september 1783 lieten de broers de eerste ballon met passagiers opstijgen. De vaart van een schaap, een haan en een eend vertrok vanuit Versailles en duurde 8 minuten. De ballon, beplakt met behang, bereikte een maximale hoogte van 500 meter en vloog 3,5 km ver. Het voorstel om een koe op te laten stijgen, zodat er nog vlees zou zijn als de "machine" te pletter viel, haalde het niet.

Op 21 november 1783 maakten voor het eerst in de geschiedenis twee mensen een luchtreis, namelijk Jean-François Pilâtre de Rozier en markies François Laurent d’Arlandes. Het vaartuig bereikte een hoogte van 90 meter. Na 25 minuten landde de ballon veilig 8 km verderop. Op 1 december 1783 steeg de eerste waterstofballon op. Jacques Charles was de uitvinder en een van de passagiers. Twee jaar later, op 7 januari 1785 staken de Fransman Jean-Pierre Blanchard en de Amerikaan John Jeffries het Kanaal over. Nicolas-Jacques Conté stelde voor de ballons aan te wenden voor oorlogsdoeleinden en kreeg in 1793 toestemming een instituut op te richten in Meudon; er werd een luchtmachteenheid opgericht de Compagnie d’aérostiers. Bij de Slag bij Fleurus (1794) werd voor het eerst een luchtballon ingezet voor militaire luchtverkenning.

Op 11 augustus 1978 werd de Atlantische Oceaan in zes dagen per heteluchtballon overgestoken. Gedurende deze tijd werd een afstand van 5000 km afgelegd.

Nederland

1785: bemande ballonvaart vanuit de paleistuin in Den Haag. Op 19 maart 1784 berichtte de Groninger Courant dat Jan Modderman samen met Gerrit van Olst in Groningen een ballonvaart georganiseerd had. Vanaf een van de scheepswerven van de gebroeders Modderman werd een zelfgemaakte papieren heteluchtballon met daaraan een vogel in een kooi opgelaten om 15 kilometer verderop in het Drentse Bunne weer te landen. Jan Modderman was daarmee de eerste Nederlander die met succes een heteluchtballon liet opstijgen.

image
Runderen en schapen kijken niet op of om als de heteluchtballon in de buurt komt… Als deze dieren al rationeel zouden kunnen denken, wat zouden ze dan gedacht hebben?

image
Iemand in de mand van de ballon wijst richting Lelystad, in ieder geval naar het oordoosten: “Kijk daar heb je de Martinitoren….!”

Foto’s CAPAND  | APB

Eén reactie

  1. Op 1 augustus jl. nam ik deel aan een ballonvaart van BAS Ballonvaarten boven en in de directe omgeving van Joure in Friesland. Er zat voor de passagiers best een grote bak onder de ballon verdeeld in 8 kleine bakjes met in ieder bakje 2 personen. Het was een verjaardagscadeau van mijn vriendin. Het weer was prachtig met weinig wind waardoor je eigenlijk niet vloog maar meer zweefde.
    De ballon ging tot 1 kilometer hoogte maar Ik had er wel vertrouwen in dat ik geen last van hoogtevrees zou hebben en dat bleek ook zo te zijn. Zo hoog in de lucht ontrolde zich een schitterend panorama over het stadje Joure en de Friese weilanden en meren maar ook het IJsselmeer was goed in beeld. De weilanden bleken ondanks de langdurige droogte en hoge temperaturen nog verrassend groen.
    De landing was bij een boer op een net gemaaid stuk grasland. Het is wettelijk zo geregeld dat de ballonvaarder eerst toestemming van de boer moet krijgen voordat de mensen na de landing de gondel uit mogen. Het duurde even voordat er contact gemaakt was met de boer door iemand van de organisatie waarna de mensen de gondel konden verlaten. Vaak zijn er rond weilanden slootjes of is er prikkeldraad of een andere afscheiding maar dat was hier gelukkig niet het geval en konden de deelnemers het weggetje naast het weiland gemakkelijk bereiken. En er was ook geen waakhond om het plezier te vergallen. Elk van de deelnemers kreeg naast de gondel als herinnering een Vluchtcertificaat uitgereikt en kon als afsluiting daar een glas champagne drinken. Een heerlijke en wat avontuurlijke tocht die blijvend op het netvlies zal staan. Bedankt Diny.

    Like

Reacties zijn gesloten.