Servan Ott Fotografie: Citroenvlinder in vlucht

image
Een hele fraai vlinder is de citroenvlinder, in West Friesland soms te zien maar ze zijn vrij schaars en veel minder talrijk dan een Atalanta, witje of dagpauwoog.

Midden juli waren er o.a. in de Alde Feanen veel actief. Vlinders in vlucht fotograferen is een grote uitdaging maar er zijn paar handige tips om ze redelijk gemakkelijk in de vlucht te kunnen vangen.

Als eerste zoek een plek op waar er meerdere zijn en veel bloemen.

Neem waar hoe lang ze op 1 plek blijven zitten. Sommige soorten zoals het koolwitje is vrij onrustig en vliegt snel van de ene plek naar de andere, een dagpauwoog blijft meestal langer zitten op de bloem. Kijk hoe actief ze zijn en maak dan heel veel foto’s. Schiet al voordat de vlinder mogelijk zou kunnen opvliegen naar een andere bloem. Dit verschillende keren herhalen en je hebt vrij snel een vlinder in de foto die er in vlucht opstaat. Het vergt wat geduld en inspanning voor een scherp beeld het verschillende keren doen en goed waarnemen wat er gebeurd is de werkwijze

Foto: 1/3200 sec., f/6.3, Iso 800. 

Zou je een keer willen deelnemen aan een natuurfotografie of vogelfotografie workshop?