Vrijdag 27 juli om 22:22 uur: Bloedmaan door maansverduistering

Vrijdag 27 juli om 22:22 uur: Bloedmaan door maansverduisteringVrijdagavond heeft het universum weer een verrassing in petto voor de mensheid. Nu ja, van een verrassing kun je niet praten omdat we weten wat ons te wachten staat. We krijgen weer te maken meen zogeheten bloedmaan en niet zomaar een bloedmaan, het is de langste maansverduistering van deze eeuw.

Door de  maansverduistering komt de maan vrijdag op als een bloedrode bol. De maansverduistering of eclips ontstaat doordat de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. En door de maan om aarde beweegt komt deze hemellichaam vanzelf in de schaduw van de aarde terecht.

De maan krijgt zijn zachtrode kleur omdat zonlicht dat langs de aarde schijnt, door de dampkring wordt afgebogen naar de maan. Rood licht is het beste licht dat wordt afgebogen daardoor kleurt de maan tijdens de maansverduistering bloedrood.

De maan komt om 21.33 uur op in ons land maar is dan al verduisterd, op dat tijdstip is het nog veel licht buiten en is het niet goed te zien Om 22.22 uur precies is de totale maansverduistering en is het buiten ook genoeg donker om dit fenomeen te aanschouwen. Om 23.14 uur is de totale eclips weer ten einde. Het schouwspel duur een uur en drie kwartier, het is dan tevens de langste maansverduistering van de 21ste eeuw. Het dan nog twee uur voordat we de maan weer als vanouds kenne, een witte bol aan een donkere hemel/

De eerstvolgende maansverduistering is volgend jaar te zien in de misschien wel vriezende ochtend van  21 januari. In september 2025 is de volgende maansverduistering.

Foto NASA
Bew,. CAPAND