Aanhoudende droogte: loszittende tegels en straatstenen | Japanse Duizendknoop

imageDe aanhoudende droogte is de oorzaak dat op willekeurige plaatsen in Enkhuizen en andere gemeenten spontaan tegels en stenen los komen te liggen en steken ze omhoog. Fietsers en andere wielrijders moeten dan extra opletten.

Stenen en tegels op los zand
O.a. de gemeente Enkhuizen waarschuwt daarvoor haar burgers: “Straatwerk en tegelverhardingen worden altijd aangelegd op een zandbed.

Dat zandbed is een beetje vochtig waardoor het stevig is en de tegels en stenen goed vasthoudt. Door de langdurige droogte en felle zon is al het vocht nu weg uit de ondergrond. Daardoor liggen stenen en tegels nu op los zand ze hebben geen steun meer. Dus als er iemand overheen rijdt, kunnen ze gaan bewegen en komen ze nog verder los te liggen.”

Bestrijden Japanse duizendknoop

imageJapanse duizendknoop

In de gemeente Medemblik is er een ander probleem. Daar wil de gemeente de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) bestrijden. Deze plant veroorzaakt veel schade aan de natuur, verhardingen en bouwwerken. Door de sterke groeikracht van de wortelstokken groeien de stengels dwars door funderingen heen met alle gevolgen van dien.

De plant verdringt andere planten en stuiken. Het is een woekerende plant die tot 3 meter hoog kan worden. Het Verenigd Koninkrijk en België hebben al wetgeving tegen de verspreiding van de Japanse duizendknoop.

De gemeente Medemblik wil deze plant bestrijden en verspreiding voorkomen. Wij hebben uw hulp nodig om de locaties van deze plant in beeld te brengen!

%d bloggers liken dit: