Servan Ott Fotografie: de Alk

Servan Ott Fotografie - Alk 1
Op de richels van kliffen in het Noorden en vaak vergezeld door zeekoeten en drieteenmeeuwen broedt de alk. Een prachtige vogel (iets kleiner dan 40cm) in het Engels genaamd razorbill door zijn bijzondere snavel met scherpe groeven. De Farne eilanden in Engeland is o.a een plek waar ze van heel dichtbij te zien zijn. De snavel is prachtig maar ook de binnenkant van de bek die knalgeel van kleur is. Een wit lijntje alsof het getekend is loopt van de snavel naar het oog.

Servan Ott Fotografie - Alk 2

Net als de zeekoet brengen ze maar 1 jong groot en is het ei peervormig tegen het wegrollen. Als de jongen vliegvlug zijn laten zich van de kliffen vallen en verblijven ze 2-3 jaar op zee voordat ze zelf naar de kliffen gaan om te broeden.

In ons land kunnen we alleen alken zien tijdens de trek op de Noord,- en Waddenzee en dan nog schaars, met vrij veel geluk een zwemmende vogel dichtbij een pier of een strekdam.

  • Foto 1: sluitertijd 1/320 sec., diafragma f/7.1, Iso 500
  • Foto 2: sluitertijd 1/800 sec., diafragma f/6.3, Iso 800

Het hartvorm is een drieteenmeeuw ver boven de zee

Zou je een keer willen deelnemen aan een natuurfotografie of vogelfotografie workshop?

  • Zondag 15 juli – Natuurfotografie workshop Oostvaardersplassen
  • Zondag 22 juli – Natuurfotografie workshop Amsterdamse Waterleidingduinen