Nederlandse Veteranendag 2018 met voertuigen van de in Andijk gevestigde Army Vehicle Club

AVC Beeld 2018-05 10 152
imageOp zaterdag 30 juni a.s. zorgen leden van de in Andijk gevestigde Army Vehicle Club als vanouds dat tientallen veteranen, waaronder de 105-jarige en onlangs geridderde André Du Pon, defileren voor Zijne Majesteit de Koning, de premier, de minister van defensie, andere hoogwaardigheidsbekleders en 100.000 toeschouwers tijdens de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Du Pon maakte deel uit van het 46ste Regiment Infanterie die tijdens de meidagen in 1940 in stelling werd gebracht bij de Grebbeberg en de strijd aanging tegen de Duitsers.

DenHaag 1 032
Veteranen in een DAF YA 408

Al jaren werkt AVC mee aan de landelijke veteranendag imagein Den Haag, waar krijgsmachtonderdelen die in het verleden of op dit moment zijn uitgezonden voor missies of, zoals André Du Pon, hebben gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog of in Nederlands Indië worden geëerd en bedankt voor hun inzet voor de vrede: “AVC zet een twintigtal voertuigen in waarmee tientallen veteranen vervoerd worden tijdens het defilé of eigenlijk tijdens de voertuigenparade. Het gaat daarbij om Nekafs, Laro’s, DAF YA 126, 314, 328, 4440, Fordson WOT2 en de vermaarde DAF YP 408, een pantservoertuig. Vorig jaar was daar ook nog een 616 bij. Er rijden ook voertuigen mee van KTR, en die stammen uit de tijd van 1939-1945”, aldus een woordvoerder van de Army Vehicle Club.

DenHaag 2 095
AVC is een vereniging van eigenaren van militaire voertuigen. In verenigingsverband worden allerlei activiteiten georganiseerd en medewerking verleend aan bijvoorbeeld de Nederlandse Veteranendag, maar ook aan anderen activiteiten van en door defensie.

Voor meer informatie over de Nederlandse Veteranendag en foto’s van de NVD 2017 kijk op de website van AVC.

DenHaag 1 036DenHaag 1 038DenHaag 1 043
De paradecommandant in een stafwagen met AVC-lid Henry Buis achter het stuur.

DenHaag 2 097DenHaag 2 107.

  • Foto Andre Du Pon – NOS Journaal
  • Foto’s voertuigen © Army Vehicle Club 2017

DenHaag 1 028
Een PZH 2000 van Defensie tijdens de voertuigenparade in 2017 – Den Haag.

AVC is een vereniging van eigenaren van militaire voertuigen. Voor meer informatie over de Nederlandse Veteranendag en foto’s van de NVD 2017 kijk op de website van AVC.DenHaag 1 010DenHaag 1 015
Koning Willem-Alexander arriveert op de locatie waar hij – en zijn gevolg – de voertuigenparade zal afnemen.