Advertenties

Servan Ott Fotografie: Papegaaiduikers

image
Zeer aansprekende en prachtige zeevogels zijn papegaaiduikers. Klein ±30 cm, aandoenlijk, met groteske kleurrijke snavels en opvallende geeloranje poten. O.a. de Farne eilanden aan de Oostkust van Engeland, op IJsland en eiland Runde aan de Noorweegse kust zijn bekende plekken om ze te bezoeken. Ze broeden in holen die ze maken in het gras op eilanden die onbereikbaar zijn voor roofdieren als vos of hermelijn.

De Farne eilanden zijn indrukwekkend waar je papegaaiduikers van heel dichtbij kunt fotograferen (het beste op Staple Island) en waar je bijna alle andere broedvogels van de Atlantische oceaan kunt zien; zeekoet, alk, Noordse stormvogel, drieteenmeeuw, Noordse stern en kuifaalscholver.

image

Wanneer papegaaiduikers met een bek vol vis (in deze tijd met de jongen) terug komen in de kolonie moeten ze dit heel uitgekiend doen en direct aanvliegen op de broedingang. Zo niet worden ze direct aangevallen door kok,- en mantelmeeuwen die ze willen bestelen van de gevangen spiering; hun voornamelijkste voedsel. 

Papegaaiduikers zijn erg sociale vogels en worden in het wild zo’n 20 jaar. Baltsgedrag wordt door andere vogels snel opgemerkt en zie een soort van ‘groepsknuffels’ ontstaan, waar het tikken tegen elkaar snavels een belangrijke rol bij speelt. Een prachtige natuurbelevenis.

image

Zou je een keer willen deelnemen aan een natuurfotografie of vogelfotografie workshop?

  • Zaterdag 7 juli – Natuurfotografie workshop in de Groene Jonker (Z-H)
  • Zondag 8 juli – vogelfotografie workshop (weide)vogelhutten Friesland

image

image

Advertenties