Advertenties

IVN West-Friesland: De bij en wij | Naar de boer – Open dag op de biologische schapenboerderij in Lutjebroek

image

Naar de boer – Open dag op de biologische schapenboerderij in Lutjebroek

‘Lekker naar de boer’ tijdens de Landelijke biologische boerderij dag op zondag 17 juni.

Iedereen is van 11.00 – 17.00 uur van harte welkom op de ‘Schapenstreek’ waar ruim 200 melkschapen worden gehouden. Tussen 11.00 – 12.00 uur gaat Mark van Alderwegen schapen scheren, ook kunnen bezoekers kijken of helpen bij het vilten van wol. Het proces van schapenkaas en -ijs maken wordt uitgelegd. Een mooie gelegenheid om biologische producten te proeven of te kopen. De schapenboerderij is gelegen aan De Gouw 57a, 1614 MB Lutjebroek, per auto te bereiken via de Kadijkweg: zie www.lekkernaardeboer.nl

IVN vaartocht

Vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers van de ‘Schapenstreek’ instappen bij de steiger van de boerderij, maximaal 28 volwassenen en kinderen. Tijdens de vaartocht door De Weelen vertelt IVN-gids Siep Konijn over de specifieke waterplanten- en dieren. Het oorspronkelijke landschap van vóór de ingrijpende ruilverkaveling in de jaren ’70 is goed te herkennen. Extra aandacht krijgen het slotenpatroon, de oude akkers, het waterpeil van de Lutjebroeker Weel en de nieuwe waterberging.

Kosten € 2,50 per persoon en € 1 per kind. Voor een goed verloop is opgave noodzakelijk bij schipper Gé Kenter 06 557 330 77 of g.m.kenter@ivn-westfriesland.nl

De KNNV afd. Hoorn doet ook mee en start om 14.00 uur een plantenexcursie o.l.v. KNNV-gidsen tegenover de boerderij. Op een informatiekraam kunnen o.a. de nachtvlinders worden bewonderd die op 16 juni zijn gevangen. Deelnemers kunnen zich voor deze nachtvlinderexcursie aanmelden bij Ad Roobeek op 0228 51 59 55 of ad.roobeek@ziggo.nl. De excursietijd is van 22:30 tot 01.00 uur.

Foto: Melkschaap en Weelen vaartocht: resp. Toos Brink en Bob Legroo

image

De bij en wij

image

De imkers Baldi Dekker en Jos Visser komen zondag 24 juni naar IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen om te vertellen over honingbijen. Het wordt een interactieve middag voor groot en klein bij IVN beneden in het Streekbos Paviljoen. Bezoekers kunnen tussen 14.00 en 16.00 uur binnenwandelen, luisteren en vragen stellen. Want er valt veel te vertellen over de honingbij. Ze zijn bloemvast, en maken duizenden vluchten voor één pot honing die dan klaver, koolzaad, linde of heidehoning kan zijn. Voor de fruitbomen zijn ze van groot economisch nut.

De imkers nemen een glazen bijenkast mee waarin het bijenleven goed is te zien: het broed en de verschillen tussen de actieve mannetjes- en vrouwtjesbijen en mogelijk de grote koningin. Een bijenkast lijkt simpel maar is ongelooflijk efficiënt. Wat velen niet weten is dat wespen en hommels ook tot de bijensoorten horen, net zoals de ‘alleengaande’ soorten, b.v. de behangersbij en de grondbij.

Foto Bloem wordt braam door de honingbij: Toos Brink

Advertenties